A munkaerőpiac változik, az Uber csak a kezdet

mobil okostelefon autó fuvarozás utazás uber wundercar oszkát telekocsi blablacar
NEW YORK, NY - JULY 20: An Uber vehicle is viewed in Manhattan on July 20, 2015 in New York City. New York's City Council has proposed two bills last month to limit the number of new for-hire vehicles, as well as to study the rapidly rising industry's impact on traffic. Uber has responded in an open letter arguing that its 6,000 Uber cars out during an average hour are a small part of the city's overall traffic. In cities across the globe Uber has upended the traditional taxi concept with many drivers and governments taking action against the California based company. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az augusztus 6-án életbe lépő, új rendelet az Uber egész üzleti modelljére hatással lehet, de kérdés: törvénnyel megállítható-e a robogó közösségi gazdaság és a munkaerőpiac átalakulása?
Vágólapra másolva!

A július 7-én elfogadott, "A személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról" szóló kormányrendelet (176/2015) kimondja, hogy a személyszállító szolgáltatáshoz tevékenységi engedély kell, amit közlekedési hatóság ad ki, valamint hogy az ezzel a tevékenységgel foglalkozó vállalkozásoknak a helyi önkormányzat vonatkozó rendeleteinek is meg kell felelniük.

Az Uber sofőrjei is festhetik sárgára az autókat? Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez gyakorlati szinten az Uber magyarországi autói számára olyan változásokat jelentene, minthogy az autóknak meghatározott alapszínűnek kellene lenniük, az Uber-sofőröknek pedig alapképesítési vizsgát kell lerakniuk, ami körülbelül 30 órás elfoglaltságot jelent.

Személyt szállítani pedig, a rendelet értelmében, csak diszpécserszolgálattal (akár saját, akár szerződéses alapon) lehet majd, egyébként

az autókat csak szóbeli megegyezés alapján: taximegállókban vagy leintéssel lehet majd igénybe venni.

Az éjszakát bolygatták meg

Ez persze az Uber hazánkban működő, UberX nevű jelenlegi modelljétől - amelyben civil autóvezetők az Uber applikációján jelölik, merről merre tartanak, a potenciális utasok pedig jelezhetik, hogy hasonló irányba mennének - jelentősen eltér.

Éjjel többet rendelünk taxit, sofőrt, közösségi autót

A Világgazdaság szerint szakmai körökben terjed a hír, hogy az Uber saját taxistársaságot hozna létre, bár ez nagy különbséget jelentene attól, ahogy most operál: a cég az Origo kérdéseire válaszolva hangsúlyozta, hogy az Uber egyik fő előnye, hogy

jól összeegyeztethető a civil autósok egyéb elfoglaltságaival.

Magyarország nem az egyetlen ország, ahol az Uber erős ellenreakciókat váltott ki. Míg Párizsban Uber-gyanús autókat borítottak fel, Johannesburgban testőröket kellett a sofőrök mellé állítani, itthon pedig a 444.hu híradása szerint baseballütő is előkerült egy, a taxisok és Uber-utasok közötti összeütközés során, annak ellenére, hogy a korábban idézett Világgazdaság-cikk szerint a taxitársaságok forgalmára nincs különösebb hatással az Uber, a szolgáltatásnak

A haknimunkák kora

Az Uberről szóló vita azonban

sokkal többről szól, mint a személyszállítás megváltozásáról.

Bár a cég szerint a platform akár 2000 munkalehetőséget is létre tudna hozni a budapestiek számára, kiemelik, hogy az Uber egyik legnagyobb előnye, hogy

ami jól összeegyeztethető a civil autósok egyéb elfoglaltságaival is (főállás, vállalkozás, tanulmányok, család, stb.)".

A jelenlegi árak mellett - 300 forintos alapdíj, 25 forintos perc és 130 forintos kilométerdíj - az Uber honlapja egy Google-térkép szerinti

20 perces, 13 kilométer hosszú pesti útra 3400 forintot kalkulál

árajánlatként, amiből az Uber még közvetítői százalékot von le. Az Uber autósai pedig jelenleg nem a cég alkalmazottjai, így nem jár nekik betegszabadság, és a cég társadalombiztosítást sem fizet utánuk.

Új távlatokat nyitnak meg ezek a közösségi applikációk Forrás: AFP/Spencer Platt

Amerikai kifejezéssel élve az Uber, a Lyft, a Handybook, a 99designs, a TaskRabbits, az AirBnb és a Fiverr által, applikációkon keresztül kínált, kiegészítő munkalehetőségeket nevezik a "gig economy", azaz a "haknigazdaság" részének. Ezek a cégek nem alkalmazzák a munkavégzőket, hanem azokat mikrovállalkozóként kezelik, akik

az idejüket saját maguk oszthatják be, viszont nem biztosított a megélhetésük sem.

A munkaerőpiac évek óta átalakulóban van: még a korábbi generációk két-három munkahelyen töltötték munkaképes éveiket,

ma már 3-5 évente cserélnek munkát a dolgozók.

A szabadúszó munkavállalás sokak számára álomnak tűnhet, és a technológia platformot is kínál ahhoz, hogy a megfelelő ember és lehetőség megtalálja egymást. Kérdés azonban, hogy mindez megéri-e az ezzel járó bizonytalanságot.

A sofőrök nem alkalmazottak, hanem vállalkozók Forrás: Thinkstock

Fekete Zoltán, az Uber egyik képviselője ugyanakkor a Magyar Nemzet Online-nak adott interjúban elmondta, hogy egyre többen vannak, akiknek a megélhetése az Uberen alapszik. Ráadásul nemcsak az innovatív cégek próbálják kivenni a részüket az újfajta munkavállalásból: a Ford májusban saját kocsimegosztó szolgáltatást indított, a GoDrive-ot.

A szabadúszásnak hátránya is van

A haknimunkákkal szemben persze megjelent a dolgozói elégedetlenség is: egy kaliforniai autós nemrég nyert pert az Uberrel szemben, miután a bíróság az Uber dolgozójaként ismerte el. A személyszállítás ennek ellenére lassan alakul át, és

az se biztos, hogy a közösségi személyszállítás lesz a jövő.

Elég arra gondolni, hogy a Google már bizonyította az utcákon: saját önjáró, sofőr nélküli autói mennyire biztonságosak - innentől pedig egy lépés, hogy taxisszolgáltatást indítsanak velük.

Van másik!

Itthon még innovatív utazási alternatíva többek között a WunderCar, a BlablaCar, illetve az Oszkár is. A két utóbbi telekocsi-szolgáltatás, vagyis leginkább tömegközlekedési alternatívaként lehet rájuk tekinteni: például vonat vagy repülő helyett lehet megoldás egy vidéki vagy külföldi útra.

Oszkár/BlaBlaCar

WunderCarUber
Személyfuvarozási appIgen
Felhasználók értékeléseIgen
BiztonságFacebook-profil, telefonszámFacebook-profil/E-mail+jelszó, telefonszám
Az utazás típusa

Hosszabb távú utak, vidékre és külföldre

Hosszabb-rövidebb utak, főleg városon belül, pl. munkába menetRövid, városon belüli utak
On-demand utazásNemIgen
ÚtszervezésAz autós előre meghatározott, megtervezett úton halad, üres üléseit hirdeti megAz autós előre meghatározott, megtervezett úton halad, üres üléseit hirdeti megAz autós személyfuvarozási céllal van kint az úton, valós idejű megrendeléseket teljesít
Költségek, profitKöltségmegosztás (üzemanyag, útdíj, autófenntartási költségek), profit nincsAz utason múlik, mennyit fizet. A fuvarköltség 80%-a sofőré, 20%-a WunderCaré. Ha van profit, van adózás.Az autósok profitért fuvaroznak (alapdíj, illetve perc vagy kilométer alapú)
FizetésKészpénzUtalás appon keresztül
ÉlményCivil autósok és utasok, közösségépítésCivil és profi autósok, modern taxiszolgáltatás
Az app céljaKevesebb autó az utakon, tömegközlekedési (és nyilván taxis) alternatíva

A magyar Autohopot felvásárló BlaBlaCar képviselői megkeresésünkre elmondták, hogy a szolgáltatásukkal megtett út átlagosan 370 kilométer hosszú, amit az utasok a tömegközlekedési eszközöknél jóval olcsóbban tehetnek meg. Így spórolhatunk akár 3,5 millió forintot is, miközben kedvenc fesztiváljainkra jutunk el.

A Blablacar autósai profitot nem termelnek, az útjukba becsatlakozó utasok a benzinpénzbe szállnak be: így

a jelenleg hatályos adótörvények szerint a telekocsizás nem adóköteles.

Ugyanez igaz az Oszkárra is, különbség az eddigi, hazai tapasztalatok alapján, hogy míg a BlaBlaCart inkább hosszabb vidéki utakra használják a felhasználók, addig az Oszkárt külföldi utakra is igénybe veszik: Pozsonyba, Bécsbe vagy Nagyvárad felé is pár perc alatt találunk autót.

Van különbség egy on-demand szolgáltatás és aközött, ha a szabad helyeket, fix útvonalon megosztjuk Forrás: BlaBlaCar

A WunderCar nemrégiben tett bejelentése alapján arra következtethetünk, hogy az Uber-féle személyszállítói vonalról ők is inkább a telekocsi-szolgáltatáshoz közeledve próbálják pozicionálni magukat. Eszerint az üzleti modell szerint az utazások lefoglalása után a cégek általában százalékot vonnak le autósaiktól a megtett út után: a BlaBlaCar már több nyugat-európai országban is így operál. A helyi képviselők az Origónak elmondták, hogy

a szolgáltatást egyelőre nem tervezik fizetőssé tenni, és a közösség építésére koncentrálnak.

Nem adják fel

Annyi biztos, hogy az Uber a rendelet ellenére sem adja fel. A cég munkatársai elmondták, hogy az Uber továbbra is elkötelezett a magyar piacon, és a közösség részéről a kezdetektől nagy támogatást élvez: az elmúlt 6 hónapban már 40 ezren regisztráltak a platformon.

A Google az "uber" és "budapest" keresőkifejezésre még mindig a "Legyen sofőr az Ubernél" című hirdetéseket mutatja első helyen, a cég irodája ugyanis jelenleg is munkatársakat keres.

Tetszik, vagy sem, nem adják fel: alkalmazkodnak a változó jogszabályokhoz is Forrás: AFP/Bertrand Langlois

Ahogy elkezdődött a sofőrök továbbképzése is: most teszik le a vizsgákat az első fecskék, ahogy már arról is tárgyal a cég, miként tudja megoldani, hogy megfeleljenek az adózási szabályoknak:

Az első fecske

István az óbudai szerkesztőségből vitt el a belvárosba egy interjúra. Nyugodtan, magabiztosan vezet, közben mesél. Ő nyugdíj-kiegészítésként uberezik, egyike volt a Budapesten elsőként csatlakozó sofőröknek. Mint mondja, korából adódóan kicsit nehezebben tanulta meg az alkalmazás (meg úgy általában az okostelefon) használatát. Az első hónapban azt próbálgatta, mi hogyan működik, hogyan tud a navigációban a nézeten változtatni.

Azt mondja, rengeteg utast vitt már: magyarokat és turistákat is. Nemrég fedezte fel a Google Fordítót, egyik orosz utasa így "beszélgetett" vele, nagyon megtetszett neki, szabad idejében az app használatát tanulgatja. "Nagyon sajnálom, hogy nem tanultam meg semmilyen nyelven, így viszont tudom köszönteni az utasokat a saját nyelvükön, segíteni nekik, ha kérdésük van, vagy akár egy külföldi nyaraláson is könnyebben eligazodom."

Azt mondja, ő lesz az egyik első, aki leteszi az új vizsgát: most tanulja a magyarországi látványosságokat és turistacélpontokat, a hoteleket már kívülről fújja. Hiszen míg a taxisengedély csak meghatározott földrajzi helyre szól, addig a személygépkocsis személyszállító szolgáltatás az ország egész területére. Azon kicsit fennakadt, hogy a műszaki vizsga milyen részletességgel követeli meg a tudást. "Sofőr vagyok, nem szerelő."

Amikor a számlázás hiányáról kérdezem, elmondja, az Uber azt a visszajelzést adta a sofőröknek, hogy tárgyalnak a magyar hatóságokkal, és dolgoznak rajta, hogy megfeleljenek a helyi törvényeknek. "Még az is lehet, hogy ki kell váltsam az egyéni vállalkozóit, vagy céget kell alapítani. Az Uber azt ígérte, mire a taxisrendelet életbe lép, erre is találnak megoldást." Korábban az is felvetődött, hogy az Uber első körben majd elektronikus számlát fog küldeni az utasoknak az utazás végén.

A taxisrendelet egyes, elsősorban az autókra vonatkozó műszaki követelményei 2018. január elsején lépnek csak életbe.

Brüsszel is vizsgálódik

Az Uber ügyét már Brüsszel is vizsgálja. A barcelonai hatóságok vitték a vitát egészen az Európai Unió Bíróságáig, ahol meg kell határozni, hogy minek is minősül a cég tevékenysége:

  1. Ha az uniós bírák úgy döntenek, hogy ez egy digitális szolgáltatás, akkor a tagállamok hatóságainak sokkal nehezebb dolguk lesz a jövőben az Uber és hasonló cégek korlátozására.
  2. Ha viszont fuvarozó társaságnak minősítik a vállalatot, az Ubernek kell teljesen újrastrukturálnia az üzleti modelljét, ami jelentős költségnövekedéssel fog járni.

Mondja el nekünk véleményét arról, hogy az ilyen közösségen alapuló, fuvarozó és utasszállító appok ön szerint hogyan hatnak a magyar gazdaságra:

Szavazzon!

Ön szerint árt az Uber a gazdaságnak?