Egyre sikeresebb a keresztény Facebook

imádkozó keresztények
SAN FRANCISCO, CA - JULY 06: Father Cameron Faller, associate pastor at the Church of the Epiphany, conducts a prayer service at the site where 32-year-old Kathryn Steinle was killed on July 6, 2015 in San Francisco, California. According to police, Steinle was shot and killed by Francisco Sanchez as she walked with her father on San Francisco's Pier 14 on July 1. Sanchez had been previously deported five times. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy hónapja alapult, de már nagy népszerűségnek örvend az a brazil közösségi oldal, mely az evangélikus keresztény értékrendet hirdeti. Még káromkodni sem szabad rajta.
Vágólapra másolva!

Sokan vezetik le a feszültséget egy-egy szaftos Twitter- vagy Facebook-megosztással, ők viszont nem sokáig lehetnének tagjai a brazil Facegloria nevű közösségi oldalnak. Ezen a portálon ugyanis mindent az evangélikus keresztény értékrendnek rendeltek alá az alapítók, még káromkodni sem szabad rajta.

A megírt üzeneteket egy "Amen" gombbal küldhetjük el.

Az oldal egyelőre csak portugálul érhető el, a fejlesztők azonban már dolgoznak a többi nyelv implementálásán. A munkát némileg nehezíti, hogy rengeteg szót kell megtanítaniuk a weboldal szűrőalgoritmusának: már most 600 tiltott szó szerepel a Facegloria adatbázisában.

Bár a szabályok meglehetősen szigorúak, az oldal már most megtalálta a saját közönségét: az alapítók szerint a múlt hónapban indult portálnak 100 ezer aktív felhasználója van. A cél az ország 42 millió vallásos lakójának behálózása.

A homoszexualitás is tilos

Az oldalon semmilyen szexuális tartalom nem jelenhet meg, és a melegekkel kapcsolatos posztokat is azonnal törlik. Továbbá erőszakos tartalom sincs, mondván, a többi közösségi oldal így is tele van csúf tartalommal.

mondta Attila Baross társalapító, aki két kollégájávaé hívta életre a Facegloriát.

Amikor a vallás és az informatika találkozik

Nem ez a portál az első olyan közösségi oldal, mely egy adott vallási közösség köré épül: a 2013-ban indult Ummaland az iszlám hívőket célozza, és már 329 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik. A női felhasználók speciális biztonsági beállításokkal védhetik adataikat, miközben – az alapítók szerint –

A Perl nevű programnyelv tele van keresztény szimbólumokkal, az egyik kulcsszava pedig az „áldás”. Létezik továbbá keresztény operációs rendszer is: alkotója, a szoftveren tíz éven át dolgozó Terry Davis szerint a TempleOS tökéletes eszköz arra, hogy

az informatikusok istennek tetsző módon dolgozzanak a számítógépeken.