A görög helyzet megöli a techszektort

Görök hitel válság hitelválság újságok népszavazás
Vágólapra másolva!
A Ciprasz-kormány limitálja a külföldre küldhető összegeket, így azok a cégek, akik külföldi szervereket használnak, bajba kerültek.
Vágólapra másolva!

Július 29-e óta nem küldhetnek pénzt külföldre a görögök, így azok számára, akik külföldi tandíjat fizetnének be, vagy a felhőszolgáltatásuk díjat küldenék el, megállt az élet.

Nehéz helyzetben a görög startupok

A Quartz magazin a Weather Ex Machina applikáció egyik fejlesztőjét kérdezték arról, hogyan érinti a válság a görög techszektort. A programozó elmondta, hogy mivel nem tudnak új szerver csomópontokat megvásárolni, az új fejlesztéseiket sem tudják piacra dobni. Egy másik vállalkozó szerint azt a hitelességet, amit külföldi befektetőikkel szemben éveken át építettek, a jelenlegi helyzettel elveszítették.

A PayPal fájó hiánya

A görögök jelenleg nem vehetnek az iTunes-on 0.99 euróért dalokat, nem tölthetnek le fizetős applikációkat az AppStore-ból - és külföldre sem utalhatnak PayPal-on keresztül. Július 2-án a PayPal bejelentette, hogy szeretné továbbra is kiszolgálni a görög felhasználóit, de ha segít azoknak külföldre utalni, bűntényt követne el - az ország területére viszont lehet utalni.

A "diszruptív" applikációk bukása

A helyzet megmutatja, hogy azok az applikációk, amik a pénzügyi szektort próbálták megújítani, alapvetően nem változtatták meg az iparágat - az továbbra is a bankok viselkedésétől függ.

A görög startupok most egymásnak próbálnak segíteni: az egyik legsikeresebb , jelenleg San Francisco-ban tartózkodó görög startupper, Panosz Papadopolusz, a Windows telefonokra készült applikációkat analizáló BugSense tulajdonosa például a bajba jutott, kisebb vállalkozások felhőszolgáltatásait fizeti ki, hogy a cégek ne veszítsék el az összes ott tárolt adatukat.