A Google bocsánatot kért, amiért képmegosztójuk állatnak nézte az embereket

LOGO COMPUTER TECHNOLOGY Google
The Google logo is displayed during the "Google Impact Challenge, Japan" final event in Tokyo on March 26, 2015. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A Google új fotóalkalmazása hasznos, de még közel sem tökéletes, a cég nem először kerül kellemetlen helyzetbe.
Vágólapra másolva!

Elnézést kért a Google, amiért legújabb fotóalkalmazása nem helyénvaló találatokat dobott ki a színes bőrű emberekre.

A nemrég bemutatott Google photos egy automata címkézési rendszert tartalmaz, mely alapján könnyen kiszűrhetőek a keresett képek: a képkezelő automatikusan felismeri, ha egy képen mondjuk gyerekek vannak, onnantól pedig a „children” jelszóra keresve egyből felkínálja majd az adott fotót.

A felismerés azonban még egyáltalán nem tökéletes, egy színes bőrű férfi Twitteren jelezte, hogy miután feltöltötte barátnőjével készített közös fotóit,

a rendszer gorillának nézte őket.

Az eset egyből nagy felháborodást keltett, ám Yonathan Zunger, a Google közösségi rendszerének vezető fejlesztője egyből magára vállalta a hibát.

– mondta.

Nem először kérnek bocsánatot rasszizmus miatt

Múlt hónapban a Google Térkép miatt kellett magyarázkodnia a cégnek, ami a színes bőrűeket érintő rasszista szóra első számú találatként az amerikai Fehér Házat dobta ki első számú találatként.

A cég azóta javította hibát, és ígérik, hogy folyamatosan fejlesztik algoritmusaikat, hogy minél ritkábban fordulhasson elő hasonló eset.