Egyetlen másodpercen múlik ma az internet sorsa

óra másodperc év szökő
szökőmásodperc
Vágólapra másolva!
Az idei év egy másodperccel hosszabb lesz, ma éjjel ugyanis egy szökőmásodpercet iktatnak be. Három éve ez komoly gondot okozott több portálnak és közösségi oldalnak. Most vajon zökkenőmentes lesz a folyamat?
Vágólapra másolva!

Az Origo olvasói biztosan semmit nem fognak ebből érzékelni, még ha éjjel egykor támadna kedvük híreket olvasni, nagy valószínűséggel se leállást, se lassulást nem tapasztalnak majd a cikkek betöltésénél - mondta el Földes László, az Origo IT-szakértője.

Az Origo ugyanis hasonló módszert vet be az extra másodperc ellen, mint a Google,

csak nem annak csúsztatásával operál, hanem 2 másodpercig fog tartani az az egy másodperc - így időben se visszaugrás, se leállás nem akadályozza majd a rendszert.

Ha mégis azt tapasztalnák az éjszakai ügyelet alatt, hogy lassulnak a rendszerek, akkor szükség esetén beavatkoznak, és legrosszabb esetben a redundáns eszközök elemeit egyesével újraindítják.

Az egész folyamat maximum 5-7 percet vesz igénybe, ennyi idő alatt lehet a teljes infrastruktúrát újraindítani.

Az üzemeltetés azonban a 2012-es nagy külföldi leállás után (erről bővebben lentebb olvashat) felkészült erre az extra másodpercre, és az ezt orvosló frissítéseket már régen beépítették a rendszerbe.

Ha nagy a gond, még mindig lesz idő beavatkozni, vagy egyesével újraindítani a gépeket Fotó: Origo

A látogatottság hajnali egykor olyan szintre esik - mindenki alszik -, hogy az eszközök 1-2 százalékos processzorterhelés mellett is kiszolgálnak majd minden látogatót. Egy esetleges lassulás mellett is van elég tartalék a kiszolgálókban, így a beavatkozásra bőven van elég idő.

Hosszabb lesz az idei év

Na de miről is van szó? Az idei esztendő egy másodperccel hosszabb lesz, mint év elején már megírtuk, június 30-án, azaz ma beiktatnak egy extra, úgynevezett szökőmásodpercet. Ennek értelmében 23:59:59 után 23:59:60 másodperc következik Greenwichben, mielőtt átlépnénk július elsejére.

Így néz ki a mai éjszaka menetrendje:
2015. július 1.00:59:59
2015. július 1.00:59:60
2015. július 1.01:00:00

Hazánkban a módosítást ugyanabban a pillanatban, tehát 0 óra 59 perc 59 másodpercnél kell végrehajtani. Az idei év tehát egy másodperccel hosszabb a korábbiaknál, ha a koordinált világidő szerint követjük az idő múlását.

De miért van erre szükség?

A szökőmásodpercre azért van szükség, hogy a Föld forgási sebességén alapuló, összehangolt világidő (UTC) és az atomidő összhangba kerüljön. A Föld forgási sebessége ugyanis mindennap a másodperc kétezred részével csökken a Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt.

A Nap és a Hold óceánokra gyakorolt hatása miatt lassul a Föld forgása Forrás: AFP/Nasa

A szökőmásodpercet még 1972-ben vezették be, az atomórák megjelenésével. Azért van rá szükség, hogy a soron következő évek azonos dátumai és időpontjai a Föld Nap körüli pályájának azonos fázisában következzenek be.

Ezt a pluszmásodpercet év végén, december utolsó napján, vagy az év közepén, azaz június utolsó napján iktatják be annak függvényében, melyik eredményezi a legjobb korrekciót.

Idén 26. alkalommal vezetnek be egy szökőmásodpercet.

Utoljára éppen három éve, 2012. június 30-án

iktattak be egyet. Mindig amikor a kétféle időmérés különbsége eléri az 1 másodpercet.

A Föld tengelyforgása folyamatosan lassul, de a lassulás egyáltalán nem egyenletes. Ezt mutatja az is, hogy

a másodperces korrekciók nem szabályos rendben követik egymást.

Két pontosítás között 6 hónapos, de 7 éves szünet is előfordult: a három évvel ezelőtti korrekció előtt 2008 és 2005 szilveszterén iktattak be egy ilyen szökőmásodpercet.

A Föld tengelyforgása folyamatosan lassul, ezért mindig máskor van a másodperces korrekció Forrás: AFP/Ho

Ma mire készüljünk?

Az extra másodperc az életünkben nagy változást nem okoz, az internetet azonban mindig komolyan összezavarja. Már három éve is számos webes szolgáltatás, portál és közösségi oldal adta be a kulcsot: állt le teljesen, akadozott vagy működött hibásan a szökőmásodperc miatt.

A probléma forrása, hogy

a legtöbb szoftver nem tudja kezelni a beiktatott pluszmásodpercet, és egyszerűen lefagy.

Ennek kezelésére több megoldás is létezik: az egyik legegyszerűbb az idő visszaléptetése egy másodperccel éjfél előtt.

Megáll az idő egy másodpercre, ezzel pedig nem tudnak mit kezdeni a gépek Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen

Ez a durva beavatkozás azonban egyes szoftverek - így a Linux vagy a Java platform - megbénulását okozza, ha az egyébként szigorúan növekvő rendszeridő visszaugrik egy másodpercet. Azonban az sem megoldás, ha úgy érzékelik a gépek, hogy

az idő megáll egy másodpercre,

mert ezzel sem tudnak mit kezdeni.

Éjjel ne facebookozzunk

Így esett áldozatul három éve a szökőmásodpercnek az Amazon webáruháza, a Linkedin és a Foursquare közösségi oldalak, a Reddit hírgyűjtő portál, a Pirate Bay torrentoldal vagy a Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla. A Gawker médiabirodalom oldalai 45 másodpercig teljesen leálltak.

A Google már három éve is jól felkészült, és problémamentesen átvészelte a pluszmásodpercet:

az idő visszaugrasztása helyett annak lassú csúsztatásával operált.

Európában átalusszuk, de Amerikában még dolgoznak, amikor beiktatják az extra másodpercet Forrás: AFP

A pontos idő ismerete rendkívül fontos a mindennapjainkba is bevonult globális helymeghatározó rendszereknél, ugyanakkor az extra másodperc a navigációt nem,

csupán a GPS-időmérésben okozhat átmeneti gondot.

Szerencsére a probléma programozással orvosolható: a műholdakra éjjel elkezdik feltölteni az egy másodperccel megnövelt értéket, majd ezt optimális esetben pár perc, legrosszabb esetben néhány óra alatt továbbítják a felhasználók felé. Ez a navigáció pontosságát nem, legfeljebb a GPS-alapú időkijelzést érinti.

A légiirányításban a repülőgépek helyzetét is másodpercenként többször ellenőrzik,

mivel egy-egy gép 1 másodperc alatt jellemzően 250 méter utat tesz meg. Az ellenőrzéshez használt számítógépes rendszerekben épp ezért nem engedhető meg 1 másodperces ugrás.

Mi csak szimplán "tovább" alszunk

A legnagyobb gondot nem is Európában okozza ez a szökőmásodperc, hiszen nálunk éjszaka iktatják be, amikor az emberek nagy része alszik, inkább Ázsiában, ahol már megkezdődik a munka, illetve az amerikai kontinensen, ahol még zajlik.

Ha bármilyen fennakadást tapasztal a közösségi oldalak, hírportálok, egyéb weboldalak használata közben éjjel, azt küldje el nekünk a [email protected] e-mail címre, köszönjük!