Kiakadt egy robot, amikor egy emberrel beszélt

Nametag, arcfelismerő alkalmazás a Google Glasshez
Arnold Schwarzenegger a Terminátor 2-ben
Vágólapra másolva!
Gép és ember kapcsolatát tesztelték a Google-nál, amikor a cég egyik dolgozója sikeresen felidegesített egy robotot bosszantó kérdéseivel.
Vágólapra másolva!

A Google egyik munkatársa sikeresen felbosszantott egy robotot. A keresőcég több kísérletet is folytatott ember és gép kommunikációját vizsgálva. Az általuk használt számítógépes rendszerbe filmes forgatókönyvek adatbázisát töltötték fel.

Bár azt gondolnánk, a gép így egy megértő, romantikus lélek lett, a cég egyik alkalmazottjának sikerült kihoznia a sodrából.

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor

a férfi az erkölcsről kezdte el kérdezgetni a gépet.

Mikor megkérdezte, mi az az erkölcs, a gép a tisztességhez hasonlította, aztán amikor ezen szó definíciójára kérdezett rá, a robot csak annyit válaszolt: "Nem tudom mit mondhatnék még".

Hosszasan csatáztak egy ideig, de nem jutottak előbbre, a kérdező ezután kezdte elveszteni a türelmét, és felszólította a gépet: "Légy erkölcsös!". Mire az nem volt rest visszaszólni:

A kérdező ezek után megdicsérte, hogy milyen irányt vett a beszélgetés, a robot viszont jelezte, hogy nincs kedve filozófiai vitát lefolytatni. Miután a férfi békülni próbált volna, hogy akkor mégis miről szeretne beszélni vele a gép, az röviden ennyit válaszolt: semmiről.

Háziállatok leszünk

Múlt héten az Origo is beszámolt arról, hogy az Apple társalapítója, Steve Wozniak úgy véli, a gépek idővel háziállatként tekintenek majd ránk, azonban a fenti gép nem valószínű, hogy túl sokat kényeztetné kérdezőjét.

A robottal készült teljes beszélgetéseket a felmérés hivatalos dokumentumában olvashatja el.