Kihalásos alapon lehet taxis, de nem Uber-sofőr

Taxi competitor UBER TAXI cab uber signs SQUARE FORMAT
ILLUSTRATION - A man holds an iphone in his hands which features the logo of cab driving company 'UBER', as he stand next to a Taxi call box in Berlin, Germany, 3 March 2015. UBER has caused a stirr amongst licensed and established Taxi enterprises as UBER's drivers are accused of anticompetitive practice and not adhearing to regulations. In several cities in Germany, taxi entrepreneurs have managed to obtain several judicial decisions which limit UBER's business practices. Photo: Stefan Jaitner/dpa - NO WIRE SERVICE -
Vágólapra másolva!
Bár taxiengedélyhez jutni Franciaországban nem egyszerű: egy kisebb lakás ára, és 250 órás képzés kell hozzá, úgy, hogy a fix 55 ezer darabon az állam ötven éve alig változtatott, szinte kihalásos alapon lehet bekerülni a körbe - mégis keményen fellép a kormány, hogy az Ubert végleg betiltsa. 
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették Franciaországban a korábban betiltott Uber fuvarszolgálat két vezetőjét. Az Uber France szóvivője megerősítette, hogy Thibaud Simphal franciaországi, és Pierre-Dimitri Gore Coty nyugat-európai vezérigazgatót

jelenleg a rendőrségen hallgatják ki.

Az Uber és a taxisok között már többször tettlegességig fajuló összetűzések voltak, mivel utóbbiak úgy látják, hogy a szolgáltatás felhasználói nem fizetik a különböző adókat, és járulékokat, rájuk nem vonatkoznak a szigorú előírások, így viszont tisztességtelen előnyhöz jutnak.

A taxisok múlt csütörtökön tiltakozásképp harminc főutat zártak le, óriási dugókat okozva.

Végleg betiltják a franciák

Francois Hollande francia államfő elítélte az erőszakot, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy

mindent elkövet az amerikai szolgáltatás tényleges betiltása érdekében.

"Az Ubert meg kell szüntetni és illegálissá kell nyilvánítani, a gépkocsikat pedig le kell foglalni" - jelentette ki a francia elnök. Ugyanakkor jelezte, hogy a járművek lefoglalásához bírósági engedélyre lesz szükség.

A francia kormány és a taxisok egyetértenek, hogy az Uber

Egyszer már januárban betiltották a fuvarszolgálatot, de ezt az Uber alkotmányellenesnek ítélte, az alkotmánybíróság pedig átmenetileg felfüggesztette a tiltóhatározatot. Egy másik rendelet kapcsán az Európai Bizottságnál élt panasszal az amerikai cég. Ez ugyanis kimondja, hogy

a nem regisztrált sofőrök egy év börtönbüntetéssel és 15 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatóak, jogosítványuk felfüggeszthető, a gépkocsijuk pedig lefoglalható.

Egy lakás ára a taxiengedély

Az Uber szerint jelenleg 400 ezer felhasználójuk van elsősorban olyan helyeken, ahol kevés a taxi. Franciaországban a kiadható taxiengedélyek számát az állam szabályozza, amely az elmúlt ötven évben alig változott: 55 ezer fő az egész országban.

Az engedély városoktól függően egy kisebb lakás árába, 150-250 ezer euróba (átszámítva 47-78 millió forintba) kerül, és 250 órás képzést ír elő a sofőröknek.

Csak a taxis uberezhet

Hazánkban sincsenek kibékülve az Uberrel, többször szerveztek ellen tüntetést a taxisok. A kormány is melléjük állt a pénteken elfogadott, de csak 2018 elejétől hatályba lépő új taxisrendelettel, amely kimondja: amely gyakorlatilag kimondta, hogy csak taxisok uberezhetnek.

Magát a szolgáltatást ugyan nem tiltották be, a rendelet azt határozza meg, hogy milyen feltételek mellett lehet taxis tevékenységet végezni. Az Uber egy infokommunikációs szervezési tevékenység, infokommunikációs szolgáltatás, amely nem tiltott,

"ha azt az előírt jogosítványokkal rendelkező taxisok veszik igénybe, akkor az szívük joga"

- fogalmazott Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára.