Láb nélkül is mennek tovább a lépegető robotok

terminator robotkar
A Prop Endoskeleton Arm from the movie "Terminator 2: Judgement Day" that is estimated to sell for USD12,000 is displayed with other movie memorabilia at the Heritage Auction Gallery in Beverly Hills on April 8, 2010. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Vágólapra másolva!
Végtagjaik elvesztése után is képesek megtanulni járni a lépegető robotok. Egy új algoritmus segítségével a gépek úgy alkalmazkodnak, mint az állatok.
Vágólapra másolva!

Egy új programozási eljárásnak köszönhetően a robotok úgy is megtanulhatnak járni és bonyolult feladatokat elvégezni, ha váratlanul megsérül egy leválik egy végtagjuk.

A Nature-ben bemutatott fejlesztés az állatok alkalmazkodási képességén, valamint a fejlett gépek öntanulási folyamatain alapul.

A fájdalom hasznos

Az állatvilágban a fájdalom jelzi, ha valamelyik testrész többé nem teljesen funkcionális. Az élőlények ezért kénytelenek kidolgozni egy alternatív megoldást, hogy fenntarthassák magukat.

A robotok nem éreznek fájdalmat, de azt észlelik, ha egy korábban működő stratégia valamiért többé már nem kivitelezhető. A videón látható gépek a végtagjaik kiiktatása után is megpróbálnak úgy mozogni, ahogy ép állapotukban tennék, majd miután ez nem sikerül,

hamar újra feltalálják magukat.

Az algoritmus jelenleg többféle sérülést is fel tud dolgozni, ideértve két korábban fontos végtag elvesztését. A próba-szerencse alapú tanulás pedig szinte bármilyen robot esetében megoldást jelenthet egyes károk azonnali orvoslására.