A Cortana kitör a Windowsból

Satya Nadella a Microsoft vezérigazgatója
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 02: Microsoft CEO Satya Nadella walks in front of the new Cortana logo as he delivers a keynote address during the 2014 Microsoft Build developer conference on April 2, 2014 in San Francisco, California. Satya Nadella delivered the opening keynote to kick off the 2014 Microsoft Build developer conference which runs through April 4. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Androidra és iOS-re is elérhető lesz Cortana, a Microsoft virtuális asszisztense. Az alkalmazás egy Windows 10-es program maradványa lesz.
Vágólapra másolva!

Android és iOS operációs rendszerekre is megjelenik a Microsoft virtuális asszisztense, Cortana – jelentette be a Microsoft.

A Halo című videojáték mesterséges intelligenciájáról elnevezett alkalmazás

rögzíteni fogja a diktált mondatokat, könnyebbé teszi a találkozók és utazások megszervezését, valamint segít keresni az interneten, mindezt szóban, anélkül, hogy gombokra vagy gépelésre kellene hagyatkoznia a felhasználóknak.

Windows 10-et mindenre

Cortana nem egymagában tör a konkurens operációs rendszereket futtató mobiltelefonokra: egy Phone Companion nevű Windows 10-es programon keresztül lehet majd letölteni, mely szoftver egyébként gondoskodik róla, hogy minden platformon és eszközön ugyanolyan élményben legyen részünk.

A Phone Companion más alkalmazásokat is magába foglal, többek között egy OneDrive és egy Xbox Music appot, amik szinkronizálnak a számítógépünkkel, így elméletben feleslegessé teszik, hogy a telefonunk saját appjaira hagyatkozzunk.

Messze esik az alma

Az androidos Cortana applikáció június végén már letölthető lesz,

az iOS-es verzióra azonban bizonytalan ideig várni kell.

A többi app hamarabb érkezik meg, a Windows 10 előzetes verzióját használóknak pedig "csak pár hetet" kell várniuk arra, hogy a Phone Companion megjelenjen a Start menüjükben.