Megitat a robotkar, ha sörre gondolunk

robotkar, mozgásképtelenség
Vágólapra másolva!
Egy mozgássérült férfi újra segítség nélkül sörözhet, hála egy fejlett agyimplantátumnak.
Vágólapra másolva!

Hosszú évek után újra mások segítsége nélkül ihatja meg a sörét az az amerikai férfi, aki sem a karjait, sem a lábait nem képes mozgatni. Erik Sorto agyába három éve ültettek be egy speciális implantátumot, mellyel úgy vezérelhet egy robotikus kart, mintha csak a sajátja volna.

Aggyal mozgatott tárgyak

Nem Sorto az első olyan beteg, akinek az agyába mikrochipet ültettek, hogy azzal irányíthasson komputereket – legkorábbi ilyen kísérletek 2006-ból valók. Mi több, volt már olyan nyaktól lefelé bénult ember, aki robotkarral ivott először egyedül. A mostani, Kaliforniai Technológiai Intézet által kifejlesztett módszer azonban eltér az eddigi megoldásoktól.

Míg korábban az agy mozgásközpontját stimulálták az implantátumokkal, addig Sorto esetében azt a területet éri impulzus, amelyikkel mozogni szeretnénk. Így a folyamat sokkal természetesebbnek hat, és a robotkar is megbízhatóbban viselkedik.

A természet jobban tudja

– mondta Sorto a fenti videón is megtekinthető sörözésről. Ugyan közvetlenül még nem vetették össze az új eljárást a régivel, a kutatók szerint a frissebb módszer hamarabb elvezethet az okos protézisek gyártásához.