Ha szerencsénk van, a svédeknek kell pótolni a Gripent

Célkeresztben című katonai magazin forgatása a JAS-39 Gripen vadászgépekről
Vágólapra másolva!
Lezuhant az első kétüléses, és első exportra szánt Gripen vadászrepülőgép. Ez volt az a magyarosított példány, amely kedden Csehországban túlfutott a leszállópályán. Ennek a speciális típusnak az újragyártása hosszú, bonyolult és drága folyamat. Ha mázlink van, a svédeknek kell pótolni a gépet.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról az Origo beszámolt, túlfutott a leszállópályán a Magyar Honvédség Gripen vadászgépe a csehországi Cáslav katonai repülőterén kedden délután, 13 óra 40 perc körül. A pilóták katapultáltak. A Honvédelmi Minisztérium az Origóval azt közölte, hogy a pilóták az első adatok szerint jól vannak.

Mit lehet biztosan tudni?

Ugrik Csaba dandártábornokkal (ő az ezredparancsnok Kecskeméten), és Gróf Gergely őrnaggyal a fedélzetén a 42-es oldalszámú, kétüléses JAS-39EBS HU elindult Kecskemétről Cáslavba. A cseh bázison a Lion Effort 2015 nemzetközi gyakorlat folyt, ahol a magyar légierő is kinn volt négy együléses harci- és a 43-as oldalszámú, másik kétüléses oktató/harci változattal.

A gép rendben odarepült, leszállt. Arról nincs információ, hogy vészhelyzetet vagy műszaki meghibásodást jelentettek volna. A gép jó időjárási viszonyok között rendben földet ért, de eddig ismeretlen okból nem sikerült megállnia a pálya vége előtt.

A 42-es számú magyar Gripen Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Azt szintén nem tudni, hogy egyáltalán vagy csak részlegesen nem működött-e a repülőgép kerekeit fékező rendszer, illetve hogy a repülőgép "kacsaszárnyait" fékező állásba fordították-e - ahogy a képen is látható. A Gripennek nincs sugárféke (thrust reverse) és fékernyője, így ezek nem jöhettek szóba.

A pilóták, amikor már látták, hogy a gép nem fog megállni, a pálya végén katapultáltak. Jól tették, ugyanis a gép orr-része teljes egészében leszakadt, ha benne maradnak, súlyos sérüléseket szenvedhetnek.

Hosszú vizsgálat vár a pilótákra

A gép két Martin-Baker Mk S10LS katapultüléssel van felszerelve, ezek 0 kilométer per órás sebességnél és 0 méteres magasságon is biztonságos mentést tesznek lehetővé. (Ez a legnehezebb helyzet, mivel nincs légáramlat az ernyő belobbantásához, és nincs magasság a zuhanáshoz.)

A pilóták beszélgetése megvan, abból sok minden kiderülhet Forrás: MTI/EPA

Az ülések rendben működtek, mindkét hajózó túlélte, a megjelent információk szerint nem szenvedtek sérülést. Mindkét pilótára alapos repülőorvosi vizsgálat vár, mielőtt visszaülhetnek Gripenre, mert a katapultálás komoly terhelést ró a testre, elsősorban a gerincoszlopra.

Kiderülhet, mi is történt

A repteret a baleset után lezárták, a gyakorlat miatt a levegőben lévő gépeket Pardubicébe irányították át, és ide repültek a cáslavi reptérre máshonnan érkező gépek is.

A gép összetört, de nem gyulladt ki. A fedélzeti hang- és adatrögzítőt megtalálták, az eddigi információk szerint sérülésmentesen. Ez nem csoda: kis mozgási energiájú balesetről beszélünk, ezt bírnia kellett. A kiolvasott adatokból, a légiirányítók és a pilóták, illetve a pilóták közötti kommunikációból meg lehet majd mondani, mi történt, de természetesen a roncs vizsgálata sem maradhat el.

Valószínűleg nem volt idő kifeszíteni a majomfogó hálót Forrás: MTI/AP/CTK/Josef Vostarek

Murguly Gusztáv nyugállományú Gripen-pilóta szerint fékhiba okozta a magyar Gripen keddi csehországi balesetét. Valószínűleg leszállás közben "nem működött a repülőgép fékrendszere, illetve irányíthatatlanná vált", ezért a két pilótának katapultálnia kellett, mert ilyenkor nagy a veszélye, hogy valamivel összeütköznek, és még nagyobb baj történik.

Ennek ellentmond, hogy a nyilvánosságra került helyszíni képek tanúsága szerint volt a pálya végén "majomfogó", azaz olyan speciális, nagy szakítószilárdságú anyagból készült háló, amely felállítva megállíthatja a túlfutó gépet. A reptér ismertetője (a dokumentum ZSS-99B jelzése) szerint Aérazur Multiple Element Net (MEN) hálórendszert telepítettek, amelyet az anyacég, a Zodiac Aerospace - Emergency Arresting Systems osztálya gyártott.

A háló miért nem fogta meg?

Kérdés, mekkora volt a gép sebessége és mozgási energiája, illetve lett volna-e idő egyáltalán felállítani a hálót, hiszen nem ismert, nem előre bejelentett és a rákészülést lehetővé tévő vészhelyzetről volt szó az eddigi információk szerint. Névtelenül nyilatkozó szakértők elmondták, hacsak nem egy másodperc felállítani a majomfogót, akkor

csak akkor működik, ha előre, jóval a leszállás előtt jelzi a pilóta,

hogy szükség lesz rá.

A balesetet vizsgálják mind a csehek (mert náluk történt), mind a magyarok, hiszen a mi gépünk és hajózóink voltak az érintettek.

Magyarosított Gripen volt

A fő probléma az, hogy a magyar légierőben egy speciális változatot rendszeresítettek, ez a JAS-39EBS HU. Ez egy öszvér típus, a korábbi A/B változatok szárnya, kacsaszárnya, hajtóműve, futóműve van összepárosítva a modernebb C/D változat törzsével és fedélzeti rendszereivel, plusz jó néhány egyedi megoldás található még benne (A,C: együléses, B,D: kétüléses). A gép pilótafülkéje és fedélzeti rendszerei is eltérőek, magyarra szabottak, ugyanakkor kompatibilisek a NATO szabványaival. Ez volt az első kétüléses és exportra gyártott Gripen-veszteség.

JAS-39 Gripen vadászgépek Magyarországon Fotó: Origo

A svédek, a csehek és a thaiföldiek "normál", egymással csereszabatos C/D-ket használnak, azaz ezeket könnyű pótolni mondjuk a svédeknél leállított, használt gépekkel, de akár újat is lehet könnyedén gyártani.

Ezzel szemben egy kétüléses EBS HU típust

előteremteni hosszabb, drágább, és bonyolultabb folyamat.

Éppen emiatt nemcsak az a kérdés, hogy fizikailag egyáltalán menthető-e a cáslavi 42-es (vélhetően nem: a fő szerkezeti elemek sérültek, a hajtómű megevett mindent, ami a szívócsatornába jutott a letört alkatrészektől kezdve a fűcsomókig), hanem hogy megéri-e inkább ezt újjáépíteni, vagy olcsóbb és egyszerűbb a svédeknél csinálni még egy öszvért.

A baj az, hogy egy darab kétüléses kiképző változat maradt csak a magyar légierőben, és ez felborít minden kiképzési, oktatási tervet.

Leegyszerűsítve: egy kétüléses nem elég.

Kapunk új gépet?

Kérdés persze az is, hogy mit tartalmaz a Gripen-szerződés. Ha szerencsénk van, a svédeknek kell pótolni a gépet, főleg ha kiderül, hogy nem pilótahiba vagy a magyar műszaki katona hibája miatt nem tudott megállni a gép, hanem előre nem látható műszaki probléma történt.

Sebastian Carlsson, a Saab sajtófőnöke kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a cég ad-e új Gripent a magyaroknak a most elvesztett helyett. „Túl korai erről beszélni (...), amúgy sem ez a legfontosabb dolog most, amivel foglalkoznunk kell” - mondta.