Így védekezhet a kiberbűnözők ellen

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Utazások és online vásárlások során fokozottan figyelnünk kell elektronikai eszközeink megfelelő biztonságáról, ha nem akarjuk, hogy kiberbűnözés áldozatává váljunk.
Vágólapra másolva!

A nyári vakáció-szezon közeledtével a kiberbűnözés elleni folyamatos védelemre hívja fel a figyelmet a Kasperksy Lab. A biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég a leggyakoribb veszélyforrásokra és biztonsági résekre hívja fel a figyelmet, melyekre egy nyaralás során oda kell figyelnünk, ha el akarjuk kerülni adataink elvesztését.

Ne jelentkezzünk be akármiről

Veszélyt jelenthetnek a szállodákban és éttermekben szabad használatra kihelyezett táblagépek, melyeken a felhasználók gyakran hagynak hátra személyes információkat, miközben nem tudhatják, telepítettek-e előzetesen bármilyen kártevőt a gépre, mely akár felhasználónevüket és jelszavukat is megjegyezheti. Az ilyen nyilvános eszközökön kizárólag olyan oldalakat ajánlott látogatni, melyek nem igényelnek bejelentkezést.

Figyelni kell továbbá arra, hogy amennyiben szoftvereinket a nyaralás során, szállodai vagy egyéb nyilvános hálózaton keresztül frissítjük, csakis a hivatalos forrást használjuk.

Egy 2014-ben lebuktatott „Dark Hotel” nevű támadássorozat például legális szoftverfrissítésnek álcázva jelent meg a hotel hálózatát használók gépén, így gyűjtött róla adatokat. A frissítéshez

érdemes a gyártó hivatalos oldalát használni.

Ajánlott elkerülni a nyilvános wifi hálózatok használatát, különösen ha a hálózatot jelszó sem védi. Leginkább virtuális magánhálózaton, azaz VPN-en keresztül történő internetelérés a biztonságos.

Vásárlásnál is vigyázni kell

A nyilvános eszközök és hálózatok veszélyei mellett az online vásárlás biztonsági óvintézkedéseire is érdemes odafigyelni: pénzt kezelő szolgáltatást csakis biztonságos, titkosított HTTPS kapcsolaton keresztül használjunk, illetve ajánlott olyan vírusirtót használni, mely rendelkezik a beépített safe money funkcióval.

Ezen felül fiókonként tanácsos külön jelszót és kettős hitelesítést is alkalmazni: ilyenkor bejelentkezésünket egy SMS-ben vagy E-mailben kapott kóddal kell megerősítsük.