Zuckerberg senkit nem zárna ki az ingyen internetből

facebook mark zuckerberg internet
Mark Zuckerberg
Vágólapra másolva!
A Facebook alapítója reagált az elmúlt idők vádjaira, miszerint az Internet.org a netsemlegességet sérti.
Vágólapra másolva!

Videós üzenet formájában reagált Mark Zuckerberg a múlt héten újra előkerült vádakra, melyek szerint az ingyenes wifit biztosító Internet.org szolgáltatás a netsemlegességet sérti. A Facebook alapítója mai videójában mindenkit biztosít arról, hogy az Internet.org minden cég és szolgáltatás előtt nyitva áll.

A Facebook alapfokú internetet biztosító szolgáltatása nemrég indult el Indiában, ám az elmúlt időszakban egyre több partner hátrált ki mögüle: mivel az Internet.org csak korlátolt internetezési lehetőséget biztosít a felhasználóknak ingyenesen, csak bizonyos weblapokat és appokat lehet vele elérni.

Emiatt Zuckerbergéket sokan vádolták azzal, hogy saját (és partnerei) szolgáltatásait részesíti előnyben, kizárva az ingyenes csomagból például a konkurens Google termékeit, ezzel sértve a netsemlegességet, óriási piaci előnyre téve szert az adott területeken.

Nincs reklám se

Zuckerberg a videóüzenetben mindenkit biztosít arról, hogy az Internet.org programmal senkit nem akarnak kizárni: a programban való részvétel minden cég számára lehetséges, csupán bizonyos technikai feltételeknek kell megfelelni, hogy alacsony adatforgalom mellett is működjenek.

Elmondta, a netsemlegességet fontosnak tartják, éppen ezért az Internet.org kezdeményezésen keresztül a Facebook még hirdetéseket sem jelenít meg.

Jöhet bárki

Arról is biztosított mindenkit, hogy ugyan az Internet.org elérése jelenleg még a Facebookra és partnereire korlátozódik, de ez azért van, mert a projekt kezdetleges állapotban van. "Valahol el kellett kezdenünk. Ezért először a partnerekkel indultunk el, akik velünk akartak dolgozni. De bárkivel dolgozunk, aki csatlakozni akar…".