Megérkezett az LG G4: a legjobb csúcsmobil a végére maradt?

lg g4 telefon mobil
Juno Cso, az LG elnöke mutatta be a telefont
Vágólapra másolva!
Végre az LG is bemutatta legújabb csúcsmobilját, megvárták, míg az összes nagygyártó előhozakodik saját fejlesztésével, majd kidobták a G4 okostelefont. Elsőre úgy tűnik, az egyik legjobb lett a piacon.
Vágólapra másolva!

Bemutatta az LG legújabb zászlóshajóját, a sokak által várt G4 telefont. A dél-koreai cég "See the Great, Feel the Great" avagy lásd és érezd a nagyságot mottóval jelentette be legújabb készülékét. Mint Juno Cso, a cég elnöke fogalmazott: a cél a kényelem és az elegancia ötvözése volt az új mobil megalkotásakor.

Juno Cso, az LG elnöke mutatta be a telefont Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Kicsit vaskos lett

Az LG G4 egy 5,5 colos QHD-kijelzőt kap, megnövelt kontrasztaránnyal és javított érzékenységgel. Három gigabájt memóriával, 32 gigabájt tárhellyel szerelik fel, de micro-SD-kártyával szükség szerint 2 terabájtig tovább bővíthető - ez nagy előny például a Samsung Galaxy S6 telefonjával szemben. A legújabb Android 5.1-es Lollipopot futtatja majd a gyártó saját UX 4.0 felületével.

Annyira nem lesz vékony ez az új mobil Forrás: LG

Vastagsága elődjéhez hasonlóan 8,9 milliméter, úgy tűnik a vázból nem sikerült faragni, hiszen a konkurens cégek akár 2 milliméterrel is csökkentették a méretet. Összehasonlításképp a Samsung Galaxy S6 Edge 7 milliméteres, míg az iPhone 6 Plus 7,1 milliméter vastag. Ezt Frank Lee, az LG amerikai mobilkommunikációs igazgatója azzal magyarázta, inkább egy tartós, jól kidolgoztt telefont akartak létrehozni, amely egyszerre jól néz ki, és például nem merül le túl gyorsan.

A váz a Flex görbemobilokhoz hasonlóan enyhén ívelt lesz, és a legújabb Gorilla Glass védi. A szokásos fémborítás (fehér, ezüst és arany) mellett hatféle bőr hátlappal is rendelhető: így összesen kilenc kivitelből válogathatunk.

Rengeten színből választhatunk Forrás: LG

Az akksi kivehető

Mint korábban megírtuk, az LG G Flex 2 mobilban található, túlhevülésre hajlamos nyolcmagos Snapdragon 810 helyett a szerényebb tudású, de megbizhatóbb hatmagos SnapdragonTM 808 került az új telefonba. Ez viszont mind a teljesítményre, mind az üzemidőre hatással lesz.

Ha már üzemidő, az is kiderült korábban, hogy egy eltávolítható 3 ezer milliamperórás akkumulátort kap az LG G4, így egyszerűbb lesz cserélni, vagy kimozdítani a helyéről, ha lefagy a telefon. Gyorstöltéssel és vezeték nélküli töltővel is adhatunk neki egy kis energiát, ha lemerülni készül.

Sokak örömére kivehető az akkumulátor, és micro-SD-vel bővíthető a tárhely Forrás: LG

.raw-ban is fotózhatunk

A hátlapi kamera 16 megapixeles lesz, már 4K (ultra-HD) videofelvételeket is rögzíthetünk vele. Míg az előlapi kamerával 8 megapixeles, 3264x2448 pixeles felbontású képeket készíthetünk. A hátlapi kamerát a nagy felbontás mellett nagy fényerejű (f1,8) optikával szerelték fel, így rossz fényviszonyok között is megállja a helyét, legyen borongós idő vagy egy késő esti mulatozás.

Az LG G4 lesz az egyik első okostelefon, amellyel a hagyományos fáljtípusok mellett, mint a .jpg, nyers .raw kiterjesztésű képeket is készíthetünk és menthetünk. Ennek a lényege, hogy sokkal tónusgazdagabb fotókat lőhetünk, több árnyalatot és színt tartalmaz, ráadásul kevesebb minőségveszteséggel módosíthatjuk.

Hátránya, hogy kevés androidos szerkesztő app kezel még .raw fájlokat, így vélhetően csak PC-n tudjuk feldolgozni a képeket - legalábbis egy ideig. A több adat nagyobb méretet is jelent: szükség is lesz a 2 terabájtos micro-SD-bővíthetőségre. A Google Drive pedig a magánfelhasználóknak nyújtott 15 gigabájtos felhőtárhely mellé további 100 gigabájtot biztosít az új G4-tulajdonosoknak.

A New York-i One World Trade Center 64. emeletéről fotóznak a telefonnal Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az egyik új funkció is a fotózáshoz kapcsolódik. Ez az LG G3-nál megismert Quick Shot, amely elővarázsolta a kamera alkalmazást, ha hosszan nyomtunk a hátlapon lévő hangerő gombra. A G4 esetében más elég lesz kétszer rábökni a gombra, hogy előhívjuk az appot és fotózzunk. A gesztusokkal vezérelt szelfikészítés is fejlődött: biztos, ami biztos alapon 4 fotót is csinál a kamera, hogy tudjunk választani, melyik a legjobb.

Megemlítendő még a Bluetooth 4.1-es, az érintéses fizetési megoldást nyújtó NFC- és gyors mobilnetezést biztosító LTE-támogatás. A pletykák szerint lesz lehetőség dual simes változatot is venni, erről viszont még hivatalos információt nem találtunk.

Mit tud az LG G4:

  • Kijelző: 5,5 colos, QHD (2K)
  • Processzor: 1,8 gigahertzes, 64-bites hatmagos Snapdragon 808
  • Memória: 3 gigabájt
  • Belső háttértár: 32 gigabájt
  • Hátlapi kamera: 16 megapixeles
  • Előlapi kamera: 8 megapixeles
  • Akkumulátor: 3000 milliamperórás
  • Operációs rendszer: Android Lollipop
  • Ár: ???

Csak nyáron jön hozzánk

A forgalmazás holnap el is kezdődik Dél-koreában, hogy a világ más pontjain mikor lehet majd kapni, azt nem tudni, közleményében annyit írt az LG: "a későbbiekben mintegy 180 szolgáltató kínálatába kerül majd a készülék". Májusban még biztosan nem lesz kapható még Magyarországon - ezt már a LG hazai képviselete erősítette meg kérdésünkre.

A telefon állítólag 825 dollárba fog kerülni, ez Magyarországon 275 ezer forintos árat valószínűsít. Ahogy a korábbi Origós felmérésből is kiderült, az olvasók legnagyobb része erre a telefonra tette le a voksát:

Szavazzon!

Ön melyik csúcsmobilt választaná?