Hatszáz fölött száguld a világ leggyorsabb vonata

Air Transport Airport Bavaria Communication Detail Economy Europe Geography Germany Industry Landscape Munich Passenger Road Technology Traffic Transport Trip HORIZONTAL
Magnetschwebebahn Flughafen Muenchen, maglev train at the airport in Munich
Vágólapra másolva!
A Central Japan Railway csúcsvonata saját rekordját döntötte meg egy tesztutazás során.
Vágólapra másolva!

603 kilométer/órás csúcssebességet ért el a JR Central (Cental Japan Railway) mágnesvasútja a héten, jelentette az AFP News Agency. A vonat egy, a Fudzsi-Hegy mellett zajlott tesztutazás során érte el a világrekordnak számító sebességet. A mágneses lebegtetés technológiáját alkalmazó vasút ezzel saját csúcsát döntötte meg: alig egy hete állította fel a korábbi 590 kilométer/órás rekordot. Az őrületes sebességgel közlekedő csúcsvonatról korábban az Origo is beszámolt, bár akkor még "csak" 500 kilométeres sebességről lehetett beszélni.

A kísérleti japán mágnesvasút a leggyorsabb a világon. Forrás: AFP/Toru Yamanaka

A JR Central 2027-ig tervezi éles üzemben elindítani a Tokiótól egészen Nagojáig közlekedő mágnesvasútat, ami mindössze 40 perc alatt teszi majd meg a több mint 280 kilométeres utat: ez kevesebb, mint fele a jelenlegi időnek. Az utasoknak azonban sajnos nem lesz részük a rekordsebességben: nekik be kell majd érniük "szerény" 505 kilométer/órával, ugyanis maximum ennyivel fognak közlekedni a mindössze négy állomáson megálló vonatok.

Amerikába is elvinnék a mágneses vonatokat

A vasútvonal kiépítésének díja várhatóan a százmilliárd dollárt (huszonnyolc-ezer milliárd, azaz 28 billió forintot) is eléri, mivel útvonalának több mint 80%-a alagúton keresztül vezet majd.

A japán kormány a jövőben a tengerentúlra is el szeretné juttatni a lebegő mágnesvasútak technológiáját: a BBC News értesülései szerint a miniszterelnök jövő héten már Amerikában fog tárgyalni egy New Yorkot Washingtonnal összekötő nagysebességű vasútvonalról.