Már kézírással is csetelhet a mobilján

google handwrite kézírás billentyűzet app
Vágólapra másolva!
A Google új kiegészítőjével kézzel írhatjuk meg az üzeneteket okostelefonon és tableten is. Nem kell többé vesződni a virtuális billentyűzet apró gombjaival. Az offline működő app tesztjén kiderült, még a kacifántos írásmódot is jól felismeri.
Vágólapra másolva!

Megjelent a Google Handwriting Input, egy, az androidos készülékek billentyűzetéhez letölthető kézírás-kiegészítő. A szoftver lehetőséget biztosít, hogy a szokásos virtuális billentyűzeten való gépelés, és a hangutasítás mellett a kijelzőn "rajzolva" írjuk meg a kívánt szöveget.

Az app remek alternatíva az olyan nyelvek esetében, amelyeknél a hagyományos billentyűzetek nem ideálisak. A betűk mellett az emojikat is lerajzolhatjuk hosszú keresgélés helyett, ehhez elég a jobb alsó sarokban látható kis mosolygós fejecskére kattintani.

Google Handwrite Input Forrás: Origo

A kiegészítő összesen 82 nyelven, köztük magyarul is tud. A tesztjeink során azt tapasztaltuk, a csúnyább, irkafirkához hasonlító írásmódot is minden további nélkül felismerte és értelmezte. Az eddigi felhasználói visszajelzések is azt mutatják a Google Play áruházban, hogy nagyon jól működik az app.

Lehetőség van a használati statisztika és a kézírásminták megosztására, ez a cég szerint a technológia továbbfejlesztését szolgálja. Első gondolatunk azonban az volt, hogy a fiók feltörésével a hackerek akár az aláírást is könnyen reprodukálhatják.

Nagyobb készüléken, táblagépeken még könnyebb a kézírás Forrás: Google

Első alkalommal be kell kapcsolni a billentyűzet kiosztásnál a Google Handwriting Inputot, ehhez nem kell a beállításokban keresgélni, az applikáció végigkalauzol minket. Utána letölthetjük a megadott nyelvet, de akár többet is, ezáltal az alkalmazásnak - szemben például a Google Fordítóval - nincs szüksége internetkapcsolatra a szavak felismeréséhez.

A programot akár az ujjainkal, akár egy digitális tollal is használhatjuk. A kiegészítő ingyenesen letölthető minden Android 4.0.3-nál frissebb operációs rendszerre.

Kézírás vagy gesztusok?

Érdemes megjegyezni, hogy van akinek a kézírás a kényelmesebb és gyorsabb, van, akinek viszont a gesztusokkal támogatott gépelés: ebben a Swiftkey, Swype vagy a Fleksy appok segíthetnek.