Több milliárdnyi bitcoint loptak titkosügynökök

bitcoin hacker valuta
Vágólapra másolva!
Tovább bonyolódik a Silk Road-botrány: az internetes drogáruház ügyében nyomozó ügynökök állhatnak a több mint 5 millió dollárnyi Bitcoin ellopása mögött.
Vágólapra másolva!

Két beépített ügynököt vádolnak azzal, hogy több ezer bitcoint utaltak saját számláikra, miközben a Silk Road egykori internetes drogáruház után nyomoztak. A vád szerint miközben felgöngyölítették az ügyet húszezer bitcoint utaltak át saját bankszámláikra: az mai árfolyamon is 5 millió dollár(!), azaz mintegy másfél milliárd forint.

A március 25-én kiadott vádirat szerint kormánytulajdon ellopása, csalás, pénzmosás és hivatali visszaélés miatt indult eljárás ellenük. Úgy tűnik, a Silk Road utáni, amúgy sem egyszerű nyomozás egyre komplexebb botránnyá nővi ki magát.

Észrevétlenül lophattak

A dokumentum által felfedett részletek egészen elképesztőek. A washintoni Fehér Ház védelmét biztosító Secret Service ügynöke, Shaun Bridges és a Kábítószerellenes Hivatal ügynöke, Mark Force úgy tűnik a probléma megoldása helyett lehetőséget látott a nyomozásban.

Egy esetben az egyik bitcoin-kereskedőt, a CoinMKT-t utasították arra, fagyassza be az egyik felhasználó számláját, amelyen 300 ezer dollár volt, és azt utalja át nekik. Ez nem történhetett volna meg, ha a bitcoin nem egy P2P alapú, anonim virtuális fizetőeszköz lenne, amely minden államtól és pénzintézettől független. Így ugyanis a tranzakciókra nem vonatkoznak a bankoknál alkalmazott szigorú szabályok, észrevétlenül, engedélyezés nélkül átutalhatták az adott összeget. Gyakorlatilag megvalósították azt, amitől a bitcoin-tulajdonosok eddig a legjobban féltek: egyik napról a másikra eltűnt a felhasználó minden pénze.

(A cikk írásakor több mint 3 milliárd dollárnak megfelelő bitcoin volt forgalomban.)

Újratárgyalást kér a Silk Road-vezér

A most napvilágítot látott részletek hatására a februárban elítélt Silk Road-vezér ügyvédje az ügy újratárgyalását kérte.