A kanapéról hajózhat végig a Dunán

google street view duna
Vágólapra másolva!
Immár virtuálisan is végighajózhat a Dunán, ugyanis elkészült a Google első, hat országon átívelő nemzetközi folyami fotózása. A térképen végignézhetjük a 400 kilométeres, magyarországi szakaszt is.
Vágólapra másolva!

A Google tavaly augusztusban jelentette be, hogy az utcák és számos turisztikai látványosság digitalizálása után a Dunát is végigfotózza panorámakamerájával. Mára elérhetővé is tették a térkép Utcakép (Street View) szolgáltatáson belül: virtuálisan, a kanapén ülve hajózhat végig a folyón.

Budapest, Parlament Forrás: Google

Néhány kattintással körbe lehet fordulni, fel- és lenézni, így a felhasználók úgy érezhetik, mintha maguk is a hajóról nézelődnének. A fotók érdekessége, hogy ahol a fényviszonyok lehetővé tették, éjszakai felvételek is készültek, így mindenki megcsodálhatja a Dunáról a kivilágított budapesti épületeket és hidakat. Ahol nappali és éjszakai felvételek is születtek, ott a Google Térképen a Street View-t jelölő kék vonalból kettő található, az egyikre lépve a nappali, a másikra lépve az éjjeli felvételek láthatóak.

Budapest, Lánchíd Forrás: Google

Ez volt a Google első nemzetközi, hat országon átívelő folyami fotózása. Az általában hátizsákra szerelt, 15 objektívből épített speciális kamerát egy turistákat szállító hajó tetőteraszára erősítették.

Pozsonytól a romániai Cernavoda városáig térképezték fel a Dunát, köztük egy 400 kilométer hosszú, magyarországi szakaszt. Három Duna menti főváros - Budapestet, Pozsonyt és Belgrádot -, rengeteg más település és a folyó parti természet, így például a Dunakanyar is megtekinthető a hajóról készült felvételeken.

Románia, Decebal dák király domborműve Forrás: Google

Az újításnak turisztikai jelentősége is van: Duna menti országok legszebb városait hajóról évente közel félmillióan nézik meg, a dunai hajózás turisztikai jelentősége Magyarországon is folyamatosan nő. Ezt a trendet jól tükrözi, hogy a Google keresési trendeket bemutató oldala szerint az elmúlt egy évben a Duna volt a legkeresettebb folyó a turisták által kedvelt helyek körében.

Szerbia, Galambóc vára Forrás: Google

A vállalat korábban többek közt az Amazonas, a Colorado és Temze folyóról is hasonló felvételeket készített, illetve Velence csatornáit is megörökítette egy gondoláról.

Az idén 10 éves Google Térképet a világon havonta több mint 1 milliárdan használják. Itt keresnek úticélt, látnivalót, útvonalat vagy üzleteket az emberek, de az iskolai földrajz és történelem órák kedvelt eszköze is.