Vágólapra másolva!
Az új technológia akár az égboltra való rálátás nélkül is működni fog, és megzavarni sem lehet a jeleit.
Vágólapra másolva!

A ma már világszerte bárki számára elérhető, eredetileg katonai felhasználásra szánt GPS (Global Positioning System, globális helymeghatározó rendszer) navigációs rendszer utódját fejleszti a DARPA, az amerikai védelmi minisztérium kutatóügynöksége.

Égbolt sem kell az új navigációhoz

A jelenlegi helymeghatározó rendszer ugyanis nem használható minden esetben kellő megbízhatósággal, és nem érhető el a Föld minden pontján. Gyengeségei miatt a GPS-rendszert meg lehet zavarni, így az azt használók sokszor képtelenek navigálni vagy saját tartózkodási helyüket beazonosítani.

GPS-navigáció okostelefonnal Forrás: Sygic

Az amerikai kutatók olyan alternatív megoldás fejlesztésén dolgoznak, amely nagy pontosságú órák, önmagukat tökéletesen precízre kalibráló giroszkópok és gyorsulásmérők segítségével képesek meghatározni külső segítség nélkül a felhasználó tartózkodási helyét.

Nem lesz teljesen önjáró

Az új rendszer sem lesz alkalmas arra, hogy folyamatosan műholdak nélkül használják, ám a PC World beszámolója szerint a felhasználó eszközébe épített precíziós szerkezetek segítségével hosszú időn át képes lesz pontos helymeghatározásra anélkül, hogy a szatellitekkel kommunikálna.

További technológiai újítások révén a jövő helymeghatározó rendszere tévé- és rádióadások, mobilhálózatok jeleit, vagy akár világítás fényét is felhasználja majd a tartózkodási hely megállapításához. Noha a DARPA szerint az új technológia jelentős előnyt biztosíthat a hadszíntereken, debütálása csak évek múlva várható.