Ne rettegjen, ha pénzt kell költeni a neten!

internetes vásárlás
The logo of the online auction house, Ebay, on an iPhone 5s in Berlin, Germany, 18 November 2014. Photo: Lukas Schulze/dpa
Vágólapra másolva!
Ma már szinte muszáj online vásárolni, de hogyan lehet biztonságosan?
Vágólapra másolva!

Napjainkban már nem kérdés, megéri-e a neten vásárolni vagy bankolni, inkább az, hogy miként tehetjük ezt biztonságosan.

Vírusos PC-ről nem vásárolunk

Bár számítógépes kártevők minden platformra készülnek, a legnagyobb veszélynek a windowsos PC-k vannak kitéve. Ha gyakran intézünk pénzügyeket online, mindenképpen szükség van valamilyen biztonsági szoftverre. A Windows 8 már tartalmazza a Microsoft beépített víruskeresőjét, a hetes verzióra azt külön le lehet tölteni.

Ez egy alapszintű szolgáltatás, a fizetős védelmi szoftverek általában magasabb szintű védelmi funkciókat kínálnak. Például védett módban nyitják meg az online vásárlásra használt oldalakat, a bankkártyaszám beütését pedig lehetővé teszik egy egérrel vezérelhető felületen. Ez a billentyűleütéseket monitorozó kémprogramok ellen védelmet nyújt, bár nem minden kártevő ellen hatásos.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou



A fizetős vírusirtó programokat egy-két éves licenccel lehet megvásárolni, egy gépre evente 8-15 ezer forintos árral lehet kalkulálni. Jobb árakért érdemes megbeszélni családon belül, és öt eszközre jogosító licencet vásárolni mondjuk két évre: ilyen esetben az egy PC-re sokkal kedvezőbb ár jön ki. Macre is egyre több kártevő készül, nem véletlen, hogy sorra jelennek meg az Apple gépeire is a védelmi megoldások.

A tablet kicsivel biztonságosabb lehet

Nem kínál megkerülhetetlen védelmet, de a hazai számítógépfertőzési arányokat alapul véve valószínűleg nagyobb biztonsággal tudunk fizetni vagy utalni a neten az okostelefonunkról vagy táblagépről. Ennek persze előfeltétele, hogy a mobil eszköz ne legyen tele mindenféle külső forrásból származó, manuálisan telepített applikációval, ezekbe ugyanis gyakran rejtenek kártevőket, amelyekkel ugyanúgy ellophatják az adatainkat, mint a PC-n.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou



A netbankokat többnyire már mobil eszközről is lehet használni, és a legtöbb esetben már a webshopokban való vásárlás sem ütközik rajtuk akadályba - bár még sok olyan elavult internetes áruház van a magyar oldalak között, amely nem kínál mobilos felületet. Arra azért érdemes lehet figyelni, hogy a wifis eszközünkkel ne a nyilvános kávéházi wifit használjuk a pénzügyek intézéséhez, hanem vagy várjuk meg, míg hazaérünk, vagy használjunk mobilinternetet. Annak forgalmát jóval bonyolultabb megcsapolni.

Miért jobb a PayPal?

Külföldről rendel valamilyen terméket? Ajánlott, hogy ne közvetlenül fizesse a vételárat bankkártyájával, hanem a PayPal internetes fizetési rendszerét használva rendezze a költségeket.

A nemzetközi cég szolgáltatásával minden jobb külföldi áruház elfogadja, ha egyszer regisztráltunk rá, később pedig bármelyik ilyennél tudunk fizetni vele. A PayPal egy extra védelmi vonalként szolgál a vevő és az eladó között, hiszen a szolgáltató mindkét féllel szerződve van, megbizonyosodott kilétükről.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Schulze



Használatának az az előnye, hogy a PayPal nem szolgáltatja ki adatainkat az eladónak, tehát az nem élhet vissza például a bankkártyaszámokkal. Ráadásul a PayPal segíteni tud a vitás helyzetekben is, ha például nem érkezik meg a termék, akkor visszautalja a vételárat, amit egy világ másik felén lévő társaság nem feltétlenül tenne meg.

Virtuális számláról nem lehet annyit lopni

Egy másik hasznos védelmi vonal a webszámla vagy virtuális bankkártya használata, amit valamilyen ehhez hasonló néven mindegyik magyar pénzintézet kínál. Ez egy kizárólag internetes vásárlásokra használható számlát takar, amelyre elég vásárlás előtt átutalni a vételárat.

Ha a fizetés megtörtént, a számla egyenlege újból nulla lesz, így ha meg is szerzik a kártyaszámot és más adatokat, nem tudnak pénzt kinyerni belőle a kiberbűnözők.