Az EU szerint iratkozzunk le a Facebookról

facebook delete anonymous hacker
Vágólapra másolva!
Az európai átlagfelhasználó csak így tud kikerülni az amerikai titkosszolgálatok látóteréből az Európai Bizottság szerint.
Vágólapra másolva!

"Ha van Facebook fiókja, megfontolhatja annak megszüntetését" - javasolta a Bernhard Schima, az Európai Bizottság jogtanácsosa az EU legfelsőbb bírói szervezete, az Európai Bíróság egyik tárgyalásán -adta hírül a Guardian.

Amerikába vándorolhatnak az európai adatok

Az Európai Bíróságnál egy osztrák joghallgató, Max Schrems kezdeményezésére indult per
öt nagy amerikai technológiai cég - az Apple, a Facebook, a Microsoft, a Skype és a Yahoo - adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban. Schrems mintegy 16 ezer fős felhasználói közösség képviseletében jár el a cégek elleni csoportos kereset során. A per legutóbbi meghallgatásán hangozz el a Facebook használatának mellőzésére buzdító ominózus mondat.

A Guardian cikke szerint ha az Európai Bizottság jogtanácsosa így vélekedik, az azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között létrejött, Safe Harbour nevű adatvédelmi megállapodás nem látja el funkcióját. A két régió együttműködését az nehezíti, hogy USA-ban sokkal lazább adatvédelmi előírások vannak mint Európában.

Nincs elég garancia

Ez a megállapodás eredetileg azért jött létre, hogy az európai előírásokkal azonos adatvédelmet garantáljon az európai felhasználók számára akkor is, ha amerikai szolgáltatók amerikai szervereken tárolják adataikat.

A Guardian szerint az Európai Bizottság a bíróság előtt egy ezt kifejezetten firtató kérdésre sem erősítette meg, hogy a megállapodás megfelelő védelmet biztosítana az európai felhasználók adatai számára.