Többe kerül az app, mint a telefon, de megéri az árát?

iphone mac apple
Vágólapra másolva!
Több rendkívül drága alkalmazás érhető el az Apple appboltjában. Néhány valóban rendkívül hasznos, tartalmas fejlesztés, de akad sok hasztalan is, a felhasználó pedig csak csóválja a fejét: miért is kérnek el értük ennyit?
Vágólapra másolva!

A számítógépekre készült programok és a mobilos alkalmazások közti határvonal egyre vékonyodik, egyre kevesebb az olyan feladat, amit ne tudnánk egy okostelefonon vagy táblagépen is elintézni. A Buisness Insider összeszedte a 21 legdrágább iPhone- és iPad-alkalmazást, melyek közül néhány megéri az árát, még ha nem is minden felhasználónak.

Vannak persze értelmetlen applikációk is, melyeknél érthetetlen, miért ilyen drágák. Például a háromszáz dolláros (82 ezer forint) focijáték, valamint a szintén ennyiért kapható Water Globe, ami csak annyit tud, hogy szép hógömböket nézhetünk rajta. De van olyan alkalmazás is, amemyl a mezőgazdászoknak segít megspórolni a papírmunkát, ára viszont 1000 dollár (276 ezer forint).

Titkosítás és 4K-video

Akkor melyek azok az appok, amelyek drágák, de hasznosak is? Ilyen például a Vizzywig 8HD, amellyel ultra-HD videókat is készíthetünk egy iPhone 6 készülékkel, azaz nyolcszor akkora felbontásban rögzíthetünk, mint amekkorára a telefon magától képes.

Az applikáció egyben videoszerkesztó is. Ára 100 dollár (27 ezer forint), nem kevés egy ilyen alkalmazásért, de ha azt vesszük, hogy szeptemberben még tízszer ennyibe került, már nem tűnik olyan vészes.

Egy felturbózott videoszerkesztő Forrás: iTunes

Korunk egyik égető problémájára, a személyes adatok védelmére reflektál a szintén 300 dollárért árusított SafeSession Voice. A programmal a Viberhez hasonlóan internetes hívásokat kezdeményezhetünk. A fejlesztők azt ígérik, ha mindkét fél az appot használja, a titkosított hívás lehallgathatatlan.

Egészségügyi kisokos

Drága, és egyben talán a leghosszabb névvel megáldott alkalmazás a Harrison's Principles of Internal Medicine - Official Reference eBook for Doctors, Healthcare Professionals, and Students. Cserébe azonban tényleg hasznos.

Ez nem egy sima app, hanem egy orvosi szakkönyv, kifejezetten azokban akik az egészségügyben dolgoznak. Információval lát el arról, hogyan vizsgáljuk meg a pácienst, hogy állítsunk fel diagnózist, hogyan kell kezelni a különböző betegségeket, fertőzéseket, hogyan kell csillapítani a tüneteket. A fejlesztők szerint ez a jelenleg kapható legmegbizhatóbb orvosi szakkönyv. Ára 200 dollár (55 ezer forint).

Állatorvosoknak is készült hasonló mobilszoftver, ez az iDIA, amely azonban pontosan kétszer ennyibe kerül. Legrosszabbul viszont a fogorvosok jártak, a számukra kialakított profi alkalmazás, a DDSGPYes! már 500 dollárba, azaz majdnem 140 ezer forintba kerül.

Az appal kommunikálhatunk

Nem csak az orvosokra gondoltak az appfejlesztők: a TouchChat minden olyan beteg, fogyatékos személynek segít a kommunikációban, akiknek nehezésre esik vagy gondot okoz a beszéd. A kis képes ikonok segítségével bárki képes lehet egy teljes mondatot felépíteni, azt pedig hangosan felolvassa a program. A kifejezéseket különöző témakörök alapján gyűjtötték egybe, így például a személyek, testrészek, ruhaneműk, ételek és italok, állatok is külön szekciót kaptak. Ára elég borsos: 300 dollár, azaz 82 ezer forint.

Többe kerül, mint az iPhone

A bizalmatlan főnök ideális társa lehet a Mobile Cam Viewer. A 350 dollárért (96 ezer forintért) kapható alkalmazással valós időben követhetjük a telefonról az összes biztonsági kamera képét. Az app nem csak a profi gépekkel párosítható, de egyszerűbb webkamerákat is támogat, így nem feltétlen kell egy vagyont elkölteni a berendezésre, elég csak az alkalmazásra.

Rendkívül drága, de tökéletes működik a Cybertuner nevű alkalmazás, amely egyszerű felületet kínál a zongora behangolásához. Ugyan ezer dollárt kérnek el érte, vagyis több mint 275 ezer forintot, de mind az 51 felhasználó, aki eddig értékelte, az a maximális ponszámot adta az appnak, meg voltak elégedve vele.

Az Alpha Trader tőzsdeappnál nem nagyon találunk drágább alkalmazást. Forrás: iTunes

Szintén ezer dollár fölött van az Alpha-Trader nevű alkalmazás, amely a befektetőket, brókereket, pénzügyi szakembereket célozza. Az app folyamatosan követi a tőzsdemozgásokat, a részvények, valuták, kötvények árfolyamának alakulását, ha túl magasnak ítéli a kockázatot, vagy zuhanni kezd az ár, azonnal riaszt. Konkrét cégek papírjait is beállíthatjuk követésre. Az app 1200 dollárba (330 ezer forintba) kerül - ezzel az App Store jelenleg egyik legdrágább alkalmazása.

A gazdagok kiváltsága

Szállodákba, éttermekbe, kávézókba, boltokba szánják a Tap Menu applikációt, amely gyakorlatilag egy interaktív, képekkel ellátott étlap. Mint a fejlesztők írják, legyen szó ételekről, vagy italokról, az app kategóriákra bontja őket, képekkel látja el, leírással szolgál, felvihetjük hozzá az árat, sőt a felhasználó az asztalszám megadásával rögtön rendelhet és fizethet is. Így a pincérnek már csak a kész rendelést kell felszolgálnia. Az ebéd végeztével pedig értékelhetjük is az elfogyasztott finomságokat.

Az app ára 400 dollár, azaz 110 ezer dorint. Gyakorlatilag a luxuséttermeken kívül kevés engedheti meg magának, hogy a papír étlapot iPadekre és erre a drága alkalmazásra cserélje.

A leggazdagabbakat célozza meg a VIP Black is, vagy ahogy legtöbbször nevezik: a milliomosok alkalmazása. Nem elég ugyanis, hogy 1000 dollárba (276 ezer forintba) kerül, de letöltése után azonnal banki igazolást kér róla, hogy vagyonunk meghaladja az egymillió dollárt. A fejlesztők olyan luxuscégekkel (hotelek, éttermek, klubok) szerződtek, amely az app felhasználóit kivételes bánásmódban részesítit, gyakoriak a kedvezmények és személyre szabott, apró ajándékok is.