Egy új szemüveg felismerhetetlenné teszi az arcot

avg láthatatlan szemüveg
Vágólapra másolva!
A biztonsági kamerák arcfelismerője ellen védi viselőjét az AVG elektronikus szemüvege.
Vágólapra másolva!

A vírusvédelmi szoftvereiről ismert vállalat innovációs laborja a barcelonai Mobil Világkongresszuson ki is állította a szemüveg prototípusát.

Mindenhol kamerák figyelnek

Kifejlesztői szerint a digitális korban az embereknek védenie kell magukat a fejlett arcfelismerő algoritmusoktól. Az utcákat és tereket egyre több térfigyelő kamera figyel. Az Erzsébetvárosban működő, kilencven kamerás térfigyelőrendszert nemrég bemutattuk: bár ott - adatvédelmi okokból - nem alkalmazzák, a felszerelt kamerák és vezérlésük alkalmas lenne arcfelismerő képességgel.

Így zavarja a vakut a fényvisszaverő szemüveg Forrás: AVG



Köztéri arcfelismerő kamerákat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala (NAIH) szerint egyelőre nem lehet Magyarországon működtetni. Egy ilyen megoldással további fejlesztésekkel akár követni is lehet emberek mozgását a városban - az AVG kísérleti szemüvege pedig ez ellen nyújthat védelmet.

Infravörös fénnyel az arcfelismerés ellen

Az AVG szerint új szemüvege nem csak a térfigyelő kameráktól, hanem attól is megvédi viselőjét, hogy lefotózzák egy okostelefonnal.

Így néz ki az arcfelismerőt megzavaró szemüveg prototípusa Forrás: AVG



Vastag keretében infravörös fénytartományban sugárzó világító diódák vannak, ezek fénye szabad szemmel nem látható. Az AVG bemutatója szerint, ha az orrnyereg felett, valamint a szemek körül világítanak az infravörös diódák, az elkészült felvételen a Facebook algoritmusa nem képes arcot detektálni.

Fényvisszaverő anyaggal zavarják a kamerát

Bizonyos kamerák alkalmasak az infravörös tartományú fényt kiszűrni, ezeknél a fentimódszer nem vezet eredményre. A második megoldás, ha a keretet olyan speciális fényvisszaverő réteggel látják el, amely a vakuból jövő fényt egyenesen a kamerába irányítja vissza.

A Facebook arcfelismerőjét megzavarták az infravörös ledek Forrás: AVG


Az ilyen felvételen a szemüveg neonszerűen világítónak látszik - és ugyancsak akadályozza az arcot felismerő algoritmusok működését. Ez a módszer sem minden esetben működik, például ha nem vakuval fotóznak, vagy a fényképezőgép, kamera nagy dinamikatartományú fotózásra is alkalmas.

Az AVG azonban hangsúlyozta, hogy egyelőre csak kísérletezik az arcfelismerést blokkoló megoldásokkal, a szemüveg fejlesztése közel sem fejeződött be.