Az IKEA új asztala feltölti a mobilt

IKEA vezeték nélküli töltő
Vágólapra másolva!
Vezeték nélküli töltést szerel okosbútoraiba a világ legismertebb bútorgyártója.
Vágólapra másolva!

Áprilistól vezeték nélküli töltésre képes bútorokat is árusítani fog az IKEA. A vállalat termékei Wireless Power Consortium (WPC) nevű iparági szövetség Qi nevű vezeték nélküli töltési megoldását támogatja majd.

A lámpa és az asztal is töltő lesz

A Qi-t jelenleg több mint nyolcvanfajta okostelefon használja, többek közt a HTC, az LG és a Samsung készülékei. Az Apple iPhone-jai egyelőre semmilyen vezeték nélküli töltési technológiát nem támogat, legfeljebb külső fejlesztésű tokokkal lehet ilyesmit használni vele.

Az IKEA vezeték néküli töltéssel szerelt lámpái Forrás: IKEA



Az IKEA asztali lámpákba, éjjeliszekrénybe és íróasztalba építi be a vezeték nélküli töltési megoldást. Ha a bútorok megfelelő - pluszjellel megjelölt - részeire helyezik az okostelefont vagy táblagépet, azok akkumulátorát tölteni kezdi a bútort.

Vége a kábelrengetegnek

A tervek szerint külön töltőegységet is árulni fog az IKEA, ami univerzálisan alkalmazható lesz - írja a Verge. A cég azt ígéri, hogy a megoldással megszabadulhatunk az asztalon kígyózó kábelrengetegtől: a vezeték nélküli töltők drótját ugyanis a bútorokon belül, illetve a lámpák esetében is rejtve vezetik végig.

A vezeték nélkül töltő éjjeliszekrény Forrás: IKEA



Az áprilisi premiert követően csak az Egyesült Államokban és egyes európai országokban lehet majd megvenni a töltővel szerelt bútorokat, a teljes globális bevezetésre az év második felében lehet számítani. A Phandroid úgy tudja, hogy a legolcsóbb vezeték nélküli töltős asztali lámpa 40 eurós, tehát 12 ezer forintos áron lesz megvásárolható.