Bill Gates is fél a jövő terminátoraitól

deep learning, mesterséges intelligencia, robot
Robot egy esseni kiállításon 2012 augusztusában
Vágólapra másolva!
A Microsoft alapítója szerint nem vesszük komolyan a gépagyak által jelentett fenyegetést.
Vágólapra másolva!

Stephen Hawking világhírű fizikus és Elon Musk internetmilliárdos mellett már Bill Gates, a Microsoft alapítója is az emberiség jövőjét félti a mesterséges intelligenciáktól.

Gates a szuperintelligenciától tart

Gatest a Reddit fórumozói faggatták szerdán, és az alapító bevallotta, hogy azoknak a táborába tartozik, akik tartanak a gépi szuperintelligenciáktól. Ő maga úgy véli, hogy a gépek képessé tehetők arra, hogy emberi munkát végezzenek el, ehhez azonban nem kell szuperintelligensnek lenniük.

Néhány évtizeddel később azonban a gépi intelligencia Gates szerint már olyan fejlett lesz, hogy az már komoly gondokat okozhat az emberiségnek. "Egyetértek Elon Muskkal és másokkal ezzel kapcsolatban, és nem értem, hogy mások miért nem aggódnak emiatt" – írta a Reddit fórumozóinak adott válaszában a Microsoft alapítója.


Januárban Elon Musk – a Facebook-alapító Mark Zuckerberggel és a technológiai befektetésekben is érdekelt színésszel, Ashton Kutcherrel közösen – 40 millió dollárt fektetett a mesterséges agyat fejlesztő Vicarious cég termelési ellenőrzésének kiterjesztésébe. Ennek célja az volt, hogy biztosíthassák azt, hogy a gépagy nem csupán emberbarát marad, de érdekcsoportok vagy emberek se tudják befolyásolni a működését.

Személyes ügynökünk lesz

Bár Bill Gates 2008-ban visszavonult a Microsoft vezetésétől, tavaly óta tanácsadóként a korábbinál több időt tölt vállalatának ügyeivel.

A Redditen elmondta, hogy egyik projektje a cégnél a Personal Agent, vagyis a személyes ügynök, ez egy olyan digitális segítő, amely mobileszközön és számítógépen segít észben tartani a fontos dolgokat. A digitális segítő a múltban is segít kutatni használójának, és felhívja a figyelmét minden fontos történésre. Ennél többet Gates nem árult el a projektről, csupán azt, hogy az univerzális géptitkárral azt szeretnék megoldani, hogy ne kelljen minden feladatra külön-külön appokat – például naptárt, levelezőt – használni, mert az túlságosan komplikált.

A Windows 10 digitális titkára, a Cortana Forrás: AFP/Justin Sullivan


Egy ehhez hasonló szolgáltatás kezdeti változatának tekinthető a Windows 10-be is bekerült Cortana, a beszédfelismeréssel dolgozó digitális asszisztens is. Ennek tesztüzemben elérhető változatát már kipróbáltuk, itt olvashat róla.