Szoftveresen korlátozzák, hová repülhet a drón

drón madártávlat tilalom
Vágólapra másolva!
Kitiltják a drónokat a repülőterekről, a határról, állami létesítmények felől. A repüléstilalmi zónák betartását szoftveresen garantálják.
Vágólapra másolva!

Korlátozzák, hová is repülhetnek a drónok. Az egyik legnépszerűbb pilótanélküli repülőgép, a DJI Phantom esetében szoftveresen oldják meg, mely területekre nem repülhet be, közölte az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA).

A napokban életbe lépő programfrissítés hatására meg tudják gátolni, hogy a drónnal csempésszenek drogot és már illegális árucikket a határon vagy a börtönökbe, ahogy a távirányítású repülők a washingtoni Fehér Ház kertjébe se jutnának be.

Repüléstilalmi zónák kialakításával az országhatárok felett, a repülőtereken, és egyéb szigorúan védett létesítmények felett sem repülhetnének a drónok. A listára felkerült például Washington DC belvárosa - a körzetet a későbbiekben akár 25 kilométeres sugárban lehet kibővíteni -, ahogy több mint 10 ezer, elsősorban nemzetközi repülőtér is.

A változtatás első körben a Phantom 2, a Phantom 2 Vision és a Phantom 2 Vision+ típusokat érinti. Ezekhez a típusokhoz használt alkatrészek is voltak azon a drónon amellyel Magyarország első drónos dokumentumfilmje készült.