Régi mobilja buktatja le a magyart

mobil okostelefon javítás kerekedő eladó
Vágólapra másolva!
Ha eladjuk a régi mobilt, nem tisztítjuk le róla megfelelően a fotókat, névjegyeket, azonosítókat: pár év és az adatvándorlás kockázata érezhető lesz.
Vágólapra másolva!

A magyarok 37 százaléka megszabadul régi mobilkészülékétől, amikor beszerzi az újat. Az adatokat aznoban csak nagyon kevesen törlik megfelelően a régi készülékről - ez derült ki a Blancco kutatásából, melyet a mai adatvédelmi nap alkalmából készítettek.

Az 1200 fős, 18 és 59 év közötti korosztály megkérdezésével lefolytatott reprezentatív felmérés eredményei azt mutatták: a legtöbben megtartják, eladják, beszámíttatják, vagy elajándékozzák a korábbi mobilt, de akadnak olyanok is, akik egyszerűen kidobják a szemétbe.

Főleg névjegyeket, képeket és SMS-eket tárolunk a mobilon Forrás: Blancco

Azok közül, akik túladtak már legalább egy használt mobilon, a legtöbben névjegyeket, fényképeket és SMS-üzeneteket tároltak a készüléken, mielőtt az máshoz került. A megkérdezettek harmada nyilatkozott úgy, hogy semmilyen adatot nem tárolt korábbi készülékén, de ez a szám valószínűleg azért is ilyen magas, mert sokan a névjegyeket és üzeneteket, szinkronizált postafiókot nem tekintik a telefonon tárolt adatnak.

Az emberek fele megtartaja a régi készüléket Forrás: Blancco

Azok, akik túladtak már egy mobilon, az adatokat általában egyesével törölték. A felhasználók mindössze egyharmada alkalmazta a készülék gyári visszaállítását. Ugyanakkor androidos mobilon ennek ellenére is könnyen visszahozhatóak az adatok akár a készülék belső memóriájából, akár egy memóriakártyáról - hívta fel a figyelmet a Blacco szakértője.

Jelszavastul adunk túl a mobilon

Nem csoda, ha a vállalatok és állami szervezetek számára elengedhetetlen, hogy megbízható, jegyzőkönyvezett módon semmisítsék meg az adatokat a telefonokról, mielőtt lecserélik a flottát.

Magánszemélyek számára ezen módszerek kevésbé elérhetőek, de a legrosszabb, hogy jelenleg a felhasználók 6 százaléka úgy szabadul meg a készüléktől, hogy semmit sem tesz az azon tárolt adatokkal - ez az arány kortól, nemtől és iskolai végzettségtől függetlenül ilyen magas.

Nyugatról keletre vándorol az adat

2018-ra 257 millióra nő az újraértékesített mobilok száma a világon, és nagy részük a nyugati országok felől a kevésbé fejlett piacok felé vándorol, állítja a Bernstein intézet. Addigra nemzeti és európai szinten is érzékelhetővé válik majd az adatvándorlás kockázata. Ez ellen például úgy lehet védekezni, ha államilag, törvényi szinten kötelezik a használt mobil kereskedőket, hogy újraértékesítés előtt megbizható, visszakövethető módon fertőtlenítsék a készülékeket.