Magyarokhoz is hajlandó beszélni az új Windows

A Cortana digitális asszisztens a Windows 10-ben
Vágólapra másolva!
A magyar felhasználók is működésre bírhatják a Windows 10 péntek éjjel megjelent tesztverziójában a Cortana nevű digitális asszisztenst, bár csak angol nyelven.
Vágólapra másolva!

A beszédet is értő funkció alapesetben inaktív a felhasználók számára a Windows 10 tesztverziójában, de hétfőn a Betanews szerzője rájött, hogyan lehet az Egyesült Államokon kívül is tesztelni a Cortanát.

Mindent állítson angolra!

Lényegében mindent angol nyelvűre kell állítani a Start menüből elérhető Settings felületen: mivel a szoftver tesztváltozata amúgy sem tud még magyarul, ez amúgy sem jelent túl nagy hátrányt.

Alapesetben a Windows 10 azt mondja, nem működik a Cortana Forrás: Origo



A Cortana használatához a Region and Language Settings menübe kell vándorolni a beállítások között, és átállítani amerikaira (United States) az idő, a dátum és egyéb formátumokat, a Location fülön pedig a tartózkodási helyünket. Végül a rendszer nyelvét is amerikai angolra kell váltani, a billentyűzet kiosztárai között pedig az elsődleges (primary) nyelvnek az English (United States) opciónak kell szerepelnie. Szerencsére ettől még lehet a másodlagos kiosztás magyar.

Az átállítást követően azonnal használhatóvá válik Forrás: Origo

Mondja: hey, Cortana!

Kipróbáltuk, tényleg működik, az állítások után a tálcán lévő nagyítóikonról elérhetővé válik az egyszerű keresésen túl a beszédfelismerés is. Alapesetben a kérdéseket akkor fogadja a Cortana, ha a keresőmezőben a mikrofonikonra bökünk.

Itt lehet bekapcsolni, hogy a Windows a 'Hey, Cortana' parancsra fülelni kezdjen Forrás: Origo


A Cortana felületének bal felső sarkában elérhető beállítások között azonban aktiválhatjuk, hogy a Windows a "Hey, Cortana" kifejezés elhangzására automatikusan aktiválja a digitális titkárt. Az első indításkor be kell gépelni a Windowsnak, hogyan szólítson minket, majd a nevet ki is mondathatjuk vele ellenőrzésképp. Első kérdésként érdemes feltenni a "What's the weather?"-t, mire megmutatja az aktuális időjárást.

Vajon tudni fog magyarul is?

Azt még nem tudni, a Cortana milyen nyelveken lesz elérhető, de a Windows fejlesztésén munkálkodó egyik veterán, Gabriel Aul hétfőn azt írta a Twitterjére, hogy a Cortana tudása csak az első tesztverzióban korlátozódik az angol nyelvre. Hamarosan új régiók és új nyelvek támogatása várható.

A Windows 10 tesztverziója még korántsem kiforrott változat, előfordult, hogy a "Hey, Cortana" bemondása során a "Cortana" szót már keresésként értelmezte a rendszer. És azt válaszolta "that's me", vagyis "az én vagyok."



Meg lehet adni a felületen a munkahelyünk és az otthonunk címét is, de a "navigate to work" parancsra egyelőre nem reagált a digitális titkár. Ráadásul a Cortana aktiválása után egy hatalmas kék képernyőt produkált, ami után a helyreálló rendszer a Windows 8 és a Windows 10 bizarr keverékeként indult újra. A tálca a Windows 10-é volt benne, az összes többi funkció viszont a Windows 8.1-ből származott. Élesben használt PC-n ne tesztelje a Windows 10-et!