Közvetítés az Origón a holokausztmegemlékezésről

auschwith 70
Auschwitz 70
Vágólapra másolva!
Ma rendezik az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a dél-lengyelországi auschwitzi múzeumban. A rendezvényt nálunk élőben követheti végig!
Vágólapra másolva!

Auschwitz nem "a történelem kisiklása" volt, hanem szükségszerűség, és sok jel utal arra, hogy megismétlődik - mondta Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából.

Kertész Imre kiemelte, hogy a holokauszttal kapcsolatban nem a saját története érdekli, hanem a nyelv, vagyis az, hogy "miféle nyelven lehet kimondani", hogy hatmillió zsidót "egyszerűen kiirtanak".

A dél-lengyelországi auschwitz-birkenaui múzeumban ma emlékeznek meg, az emlékhely a Google közti együttműködés részeként bárki, akár otthonról is, élőben követheti végig a rendezvényt.

A megemlékezésen számos állam- és kormányfő vesz részt, kivéve Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki nem kapott hivatalos meghívót és így nem utazik Lengyelországba.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort, amelynek áldozatai közül sokan származtak az egykori Szovjetunióból, 1945. január 27-án a szovjet Vörös Hadsereg katonái szabadították fel. 2005-ben, a tábor felszabadításának 60. évfordulójának megemlékezésein Putyin elnök is részt vett még.

Ha elindítja a videót, láthatja a visszaszámlálást az eseményig, majd köverheti élőben a megemlékezést: