Baxter, a robot dolgozik Ön helyett is

GE robot baxter automatizálás gyár
Vágólapra másolva!
Az automatizálás megállíthatatlan: egyre több szerepkörben helyettesíti a robot az embert - olcsóbb, strapabíróbb és nem sztrájkol.
Vágólapra másolva!

Bár a robotok erősen foglalkoztatják az emberek képzeletét, a gyártási folyamatnak még mindig csak egy kis szeletét automatizálják gépekkel: első körben a nagy volumenű és alacsony képzettséget igénylő szakmákat érinti. A robotokal elvégezhető feladatok, mint például a súlyos gépalkatrészek felemelése, hegesztése és megmunkálása, ugyanis számos veszélyforrást jelenthet a humán erőforrásra.

Így dolgozik a gyárban Baxter Forrás: GE

A Rethink Robotics új szemszögből próbálta megközelíteni az automatizálás kérdését, így fejlesztették ki Baxtert, az együttműködő robotot (cobotot), amely bizonyos munkákat átvesz az embertől, de közben vele együtt, közösen dolgozik.

Leveszi a terhet az ember válláról

A piszkos, nehéz, veszélyes, túl stresszes, monoton és unalmas munkafolyamatokat átveszi Baxter, melyekre az ember kevésbé szívesen vállalkozik, míg a felszabadult munkaerő magasabb szintű feladatok elvégzésére vethető be - így pedig a gyártás is gyorsabb lesz.

Leveszi a munkát a vállunkról Forrás: GE

"Ez a technológia olcsóbb alternatívát jelent a hagyományos fix automatizálásához képest, amely általában nagyon költséges" - mondta Greg Heinz, a GE automatizálási központjának vezetője.

A termékellenőrzés a gyártósor leállítása nélkül is 100 százalékosra növelhető, ahogy az egészségügyi kockázatok is kiküszöbölhetőek. Míg a munkások eddig évente 50 kilométert gyalogoltak, hogy a szivattyúfej-gyártás minden folyamatát elvégezzék, addig Baxter mellett ennek csupán harmadát, évente 18 kilométert kell megtenniük.

Semmit nem rombol le

A hagyományos gyártórobotoktól eltérően Baxter nemcsak mozgás-alapú tanulásra képes, hanem gépi karjai az emberi kar “rugalmasságát” is utánozni tudják. E két tulajdonságnak köszönhetően Baxter felismeri karja pozícióját, és ennek megfelelően állítja be fogása erősségét.

Ha az egyik mozgó karja váratlan akadályba, mondjuk egy emberi kézbe ütközik, a gép azonnal megáll. "Ez a robot semmit sem rombol le működése közben."

Nem ver le semmit Forrás: GE

Baxter három kamerával van felszerelve, ebből az egyik a fejében, a másik kettő pedig a két karjában található. Ez utóbbiak folyamatosan ellenőrzik a karok pozícióját és a közeli tárgyak elhelyezkedését. Így képes az emberhez hasonlóan dolgozni: egy kis pontatlanság - ha a csavar nem mindig pont ugyanazon a helyen található - nem zavarja meg.

Közel 27 milliárd dollár a fejlesztésre

A tesztüzem annyira jól sikerült, hogy a GE Ventures kockázatitőke-befektetésekkel foglalkozó részleg idén januárban több más nagybefektetővel közösen összesen 26,6 millió dollárt invesztált a további kutatások és növekedés elősegítésére.

Heinz és csapata már töri is fejét új feladatokon: olyan 3D-nyomtatott fogókat találtak ki Baxternek, amellyel a GE új Revolution CT-szkennerében lévő vezetékek hosszú távú csavarodását és kopását lehet ellenőrizni. "A robot programozása mindössze 5 percet vett igénybe. Ez volt a létező legegyszerűbb módszer."

A képre kattintva megtekintheti, hogyan dolgozik a robot:

Így dolgozik Baxter Forrás: Youtube