Több mint 7,6 millió füves poszt a Twitteren

marihuána drog twitter
Vágólapra másolva!
Több mint 7,6 millió posztot írtak a marihuánáról a Twitteren mindössze egyetlen hónap leforgása alatt.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik a Twitter egy drogbarát közösségi oldal, írta a futurity.org portál a Journal of Adolescent Health februári számában megjelenő tanulmány alapján. A még 2014 elején végzett kutatásból ugyanis kiderült, hogy mindössze egy hónap leforgása alatt 7,6 millió tweet keletkezik a marihuánával kapcsolatban.

Több mint 15-ször annyi, a marihuánafogyasztást támogató bejegyzés született, mint amennyi ellenzi azt vagy ellene kampányol. Az elemzésből jól látszik, elsősorban az afroamerikaiakat és 25 év alatti fiatalokat foglalkoztatja a kérdés: ők osztják meg legtöbbször a gondolataikat a témában.

"Ez aggodalomra ad okot, hiszen a gyakori maruhánafogyasztás, az erős függőség hosszú távon rossz hatással van a kognitív funkciókra, az érzelmi fejlődésre és teljesítményre" - mondta Patricia A. Cavazos-Rehg, a tanulmány szerzője, pszichiáter professzor.

Többen támogatják, mint ellenzik

Cavazos-Regh és csapata 2015 február 5. és március 5. között keletkező Twitter-bejegyzéseket elemezte ki a Simply Measured médialelemző cég közreműködésével. Minden olyan posztot rögzítettek, amely a marihuánát vagy annak egyik szinonímáját tartalmazta. Elsősorban a legalább 775 követővel rendelkező fiókokra koncentráltak.

Egy véletlenszerűen kiválasztott, 7000 darabos mintát kielemezve arra jutottak: a tweetek 77 százaléka a marihuánafogyasztást támogatta, 5 százalék ellenezte, a maradék 18 százalék pedig semleges hangnemet ütött meg.

Azok, akik a marihuánafogyasztás mellett érvelnek, összes több mint 50 millió követővel bírnak: ez 12-szer annyi, mint akik marihuánaellenes bejegyzéseket írnak.

Kisebb lett az agyterület

Tavaly jelentek meg az első, a marijuánafogyasztás hosszú távú hatásait vizsgáló kutatás eredményei. Megállapították, hogy a krónikus marihuánahasználóknál a motivációért és döntéshozatalért felelősnek tartott agyterület, az orbifrontális kortex mérete kisebb lesz, az agy azonban több szempontból próbálja a hiányosságot ellensúlyozni.

Minél korábban kezdte el valaki a szer használatát, annál erősebben jelentkeztek a védőhatások: az erősebb agyi összeköttetés és fehérállomány integritása. A marihuána fogyasztásának hossza azonban erodálta ezeket a pozitív hatásokat, és 6-7 éves használatot követően az agyi kapcsolatok és a strukturális integritás kezdett leépülni.