Nem fájdalmas a Windows 10-re váltani

Windows 10 teszt
Vágólapra másolva!
Jó hír, az új Windowst kevésbé sokkoló használni, mint az elődjét, viszont tableten egyelőre nem tűnik elég jónak. Kipróbáltuk az új tesztverziót.
Vágólapra másolva!

Őszi megjelenése után ingyen lehet majd átállni Windows 10-re a Windows 7-et vagy újabb szoftvert használó gépekkel: joggal kíváncsi mindenki arra, mit tud majd az új rendszer. A Windows 10 újabb próbaverziója péntek éjjel jelent meg, egy táblagéppé hajtogatható Lenovo Yoga 3 Prón próbáltam ki. Ez egy négyszázezer forintos laptop a legújabb Core M processzorral, és majdnem ultra-HD felbontású képernyővel. Ez utóbbi most még hatalmas extrának számít, de két-három év múlva már nem lesz az.

Wow, semmit nem kell újratelepíteni!

A gép alapból Windows 8.1-gyel érkezett, két panaszom van rá: a jobb hátsó sarokban eléggé át tud forrósodni a processzor – pedig pont ez az a típus, ami akár ventilátor nélkül is használható lenne –, az üzemideje pedig csak 5-6 órányi. Vajon a Windows 10-zel sokkal jobb lesz használni?

A Lenovo Yoga 3 Próhoz hasonló univerzális gépek jönnek majd ki Windows 10-zel Forrás: Lenovo

Meglepően könnyű telepíteni a Windows 10 tesztverzióját, semmit sem kell DVD-re vagy pendrive-ra írni, a telepítés a Windows Update-en keresztül történik, igaz, ehhez előbb a Microsoft oldaláról le kell tölteni egy néhány megabájtos fájlt. Futtatása után elindítja a frissítések keresését, ezek között megjelenik a Windows 10 tesztverziója is.

A néhány gigabájtos letöltéssel egy-két órát elszöszmötölt a laptop, de semmiféle beavatkozást nem igényelt, még a Windows 8-on használt szoftvereket sem kellett újratelepíteni. Más tesztelők visszajelzései szerint a Windows 7-ről való átállás is ugyanilyen egyszerű, egyedül a vistások nem járnak jól a Windows 10-zel, de aki még mindig azt a szoftvert használja, bizonyára hozzászokott ehhez. Az újraindítás után már a Windows 10 próbaverziója fogad, de a gép minden indításakor felkínálja a régi rendszerre való visszaállás lehetőségét is.

Újra itt a Start gomb

Megjelenése óta a Windows 8-at használom (bár erősen átalakítva), ezért reflexből próbálom előcsalogatni a képernyő jobb oldaláról a Start gombot. Persze az már rég nem ott van, helyét egy beállításokat és értesítéseket tartalmazó menü vette át. Itt lehet kapcsolgatni a wifit, a képernyő elforgatását és hasonlókat. Nagyjából ugyanolyan, mint az Android vagy az iOS hasonló felülete.

A mobilplatformokhoz hasonlóan az új Windowsban is külön felületet kaptak az értesítések. Egyelőre csak a rendszerüzenetek érkeznek ide, később azonban akár a bejövő levelek, üzenetek is itt sorakoznak majd, ha a funkciót használni kezdik az appok és a programok.

Kis Start menü, nagy Start menü

A Start gomb visszakerült oda, ahol régen volt: a tálcára. Ez egy értelmes döntés, a Windows 8-at kipróbálók mindegyike ott kereste a gombot, teljesen értelmetlen volt megszüntetni. A Windows 10 újítása az, hogy tabletes és asztali módba lehet váltani a rendszert (a már említett új menüből). Mivel ez az egész nem túl hangzatos, a Microsoft marketingesei elnevezték Continuumnak.

Ilyen a Start menü, ha egeret, tapipadot és billentyűzetet használunk Forrás: Origo


Ha asztali módban vagyunk, az egér vagy tapipad és a billentyűzet aktív, a megnyitott programok és appok is ablakokban futnak, bár manuálisan teljes képernyős nézetre is válthatók. Viszont ha a táblamód aktív, eltűnnek az ikonok az asztalról, minden program és app azonnal teljes képernyős módra vált, és ha szövegmezőre bökünk, felnyílik a virtuális billentyűzet.

Ez egyben azt is eredményezi, hogy a szoftverbe visszatérő Start menü is kétféle nézetben lehet. Asztali nézetben is ugyanolyan csempék vannak rajta, mint a Windows 8 nyitóképernyőjén, de nem tölti ki a teljes képernyőt, és hagyományos, szöveges ikonok is vannak benne, például a leggyakrabban használt mappákhoz.

Ilyen a Start menü táblagépes módban Forrás: Origo

Ha táblanézetben vagyunk, a Start menü kitölti a képernyőt, nagyjából mint a Windows 8 nyitóképernyője, de a gyakran használt mappák ezen is elérhetők. A levehető billentyűzetes gépek esetében a táblamód és az asztali mód automatikusan váltogatható lesz a billentyűk felhelyezésével és levételével.

Túl sok app van megnyitva?

A Windows 10 tesztverziója ugyan még közel sem végleges állapotú, de már a második napon sikerült elérnem a korlátait. Hiába fut egy méregdrága laptopon, elég néhány appot elindítani, hogy a rendszer a jobb alsó sarokban jelezze: nem hajlandó újabb alkalmazásokat futtatni, amíg néhány másikat be nem zárunk. Ugyanez a korlát már a Windows 8-ban is benne volt, és már akkor is érthetetlennek találtam: még egy negyvenezer forintos Android táblagép sem produkál ilyesmit, egy sokkal erősebb hardveren pedig teljesen elfogadhatatlan ez a korlát.

A jobb oldali menü az új, értesítéseket és beállításokat érhetünk el belőle – mint a mobilunkon Forrás: Origo


Az új Windowszal együtt debütál majd a Microsoft új appboltja is, ez sokkal áttekinthetőbb a réginél, de egyelőre elég instabilan működik, sokszor nem akarta telepíteni az alkalmazásokat. Ezekből továbbra sem túl óriási a választék, elég sok fontos alkalmazás hiányzik a kínálatból, változásra csak a végleges verzió megjelenése után számíthatunk. A Windows 10-re készülő appok ugyanis automatikusan működni fognak windowsos mobilon és az Xbox One konzolon.

Mi még nem beszélhetünk a Windowszal

Régiónkból egyelőre nem lehet tesztelni a Windows 10 Cortana nevű digitális asszisztensét, ami leginkább az Apple Sirijére hasonlít. Nemcsak olyan utasításokat képes végrehajtani, hogy mondjuk indítsa el a zenelejátszást, de kérdésekre is tud válaszolni, például elmondja a friss sporteredményeket, vagy beírja a naptárba a fogorvosnál foglalt időpontot.

Az appok beállítási felületét másképp érhetjük el, mint eddig: a kijelző tetejéről kell lehúzni az ujjunkat Forrás: Origo


A számítási felhőből érkező mesterséges intelligencia internetezés közben szöveges infókkal is segítene. Már ha működne, nélküle elég kiheréltnek tűnik a rendszer. A Microsoft azt ígéri, hogy fokozatosan, régiónként fogja aktiválni a Cortanát, de azt még nem tudni, hogy a digitális titkárnő ért-e majd magyarul.

Ez PC-n jobb, mint tableten

Legfrissebb tesztverziója alapján lehetetlen eldönteni, hogy a végleges Windows 10 jó lesz-e, vagy sem. A magyar felhasználók számára elérhető kiadás szerintem inkább az asztali PC-t vagy laptopot használók számára nyújt barátságosabb felületet, táblagépként használva a Lenovón a régi Windows 8-as felülettel jobban boldogultam, pedig azt kínszenvedés volt megszokni.

Így előzetesen úgy tűnik, hogy a Windows 10-re sokkal kevésbé lesz sokkoló átváltania a Windows 7-nél leragadt felhasználóknak, mint ha a radikálisan átszabott felületű Windows 8-cal próbálkoznának. Mivel az első évben a frissítés ingyenes lesz, és nem kell miatta újratelepíteni a számítógépet, valószínűleg megéri majd átállni az új Windowsra, mert sebességben a Windows 8 is jobb volt elődjénél, a hardverigénye pedig azóta sem változott.