Hallgassa meg, hogy zenél egy összepréselt mobil!

Így zenél egy összepréselt mobil
Vágólapra másolva!
Az orosz művész prés alá helyezett kütyük elpusztításával kreált zeneműveket. Moszkvai kiállításán rengeteg kütyüt feláldoztak a látogatók azért, hogy pusztulásuk hangját megkaphassák CD-n.
Vágólapra másolva!

A ::vtol:: művésznevet használó Dimitrij Morozov átalakított hidraulikus prések segítségével alkotott zenét Oil, vagyis olaj című kiállításának keretében - adta hírül a Verge.

Egy okostelefon utolsó pillanatai a présben Forrás: Vtol.cc



A moszkvai médiaművész öt darab manuálisan működő, 10 tonnás nyomóerejű hidraulikus prést helyezett el a kiállítótérben. A présekhez mikrofonokat, Arduino vezérlőlapkákat, Mac Mini számítógépeket és Apple CD-írókat kötött.

Megunt kütyüket zúztak szét

Ezeken a berendezéseken a látogatók saját maguk megunt elektronikai eszközeit pusztíthatták el, de a préselés során keletkező zajokat egy szoftveres algoritmus segítségével húsz perc hosszúságú elektronikus zenévé alakította a Morozov. Az egyik így született zenét a lenti SoundCloud-lejátszón meg is lehet hallgatni.



A fémes recsegés, a műanyagok szétpattanásának és a kijelzők ripityára törésének hangjait egy általa írt algoritmus fordította le a zene nyelvére. Az áldozatért cserébe a látogatók egy CD-rekiírt, húsz perces zeneművet kaptak: a pusztítás művészi hanglenyomatát.

Elidegenedés, elszakadás, pusztulás

“A kiállítás legfőbb célja, hogy esélyt adjon a látogatóknak arra, hogy egy épp náluk lévő személyes tárgy elpusztításával létrehozhassanak egy megismételhetetlen hangkompozíciót" - nyilatkozta a művész.

Ezekkel a présekkel zúzta össze a kütyüket Forrás: Vtol.cc



Morozov azt szerette volna kiprovokálni, hogy a látogatók egy épp náluk lévő “materiális fogyasztói tárgyból” maguk készítsék el saját művészi alkotásukat “elidegenedés, elszakadás és pusztítás révén”.

Feláldozták kütyüjeiket az emberek

A kiállításon készült videofelvétel tanúsága szerint az emberek telefonjaiktól, fényképezőgépeiktől és fejhallgatóiktól is hajlandók voltak megválni egy-egy különleges zeneműért. Összesen több mint ezerötszáz kütyü szétlapításáról vettek fel hangfelvételt.

A fenti videón a kütyük szétzúzását nézheti végig

Nem csak mobilokat áldoztak fel a látogatók, a videón egy maneki-neko figura - japán integető macskaszobor - is látható, amely vészjósló zene kíséretében még azután is integet, hogy lerepült a feje. Morozov honlapján a telefonzúzásról és egyéb interaktív kiállításokról is olvashat bővebben.