A jövő vírusirtója az embert figyeli

hacker hekker
MODEL RELEASED. Computer hacker, composite image.
Vágólapra másolva!
A Fujitsu szoftvere a számítógépes tevékenység, viselkedés és jellem alapján teszi meg a szükséges lépéseket, látja el tanácsokkal a felhasználót, hogy megvédje a hackertámadásoktól.
Vágólapra másolva!

Egyre több kibertámadásnak vagyunk kitéve, nem csoda, ha számos cég minél hatékonyabb és jobb biztonsági megoldásokon dolgozik, így például az amerikai energiaügyi minisztérium támogatásával egy okosbillentyűzetet fejlesztettek tudósok, amely a gépelés alapján ismerné fel a felhasználót.

A Fujitsu Laboratories hasonló, emberi közeli megoldásban gondolkodott , amikor megalkotta szoftverét. A biztonsági eszköz felismeri és tanácsokkal látja el azon felhasználókat, akik levelezésük, böngésző-, billentyűzet és egérhasználatuk alapján jobban ki vannak téve a hackertámadásoknak.

A jövő vírusirtója az embert figyeli

A fejlesztők abból indultak ki, hogy a legtöbb támadás emberi hiba következménye. a felhasználó fertőzött linkre kattint és navigál, vagy biztonságosnak hitt emailt nyit meg. Ha elkészül, ez lesz az első viselkedésre és jellemre alapozó szoftver. A jelenleg elérhető vírusirtókkal szemben a Fujitsu rendszere valós időben monitorozná a felhasználó tevékenységét, és ez alapján hozna személyreszabott óvintézkedéseket, hogy megvédje a hibáktól, és ezáltal a támadásoktól.

A kutatás részeként kétezer japán felhasználót kérdeztek ki, akik már voltak kitéve valamilyen támadásnak, hogy megtudják, miért sebezhetőbbek a vírusokkal, fertőzésekkel, adatlopással és csalással szemben. Azt találták, hogy akik hajlamosabbak kockázatot vállalni, mindenfélére rákattintani, azok gépét könyebben fertőzi meg vírus, míg akik biztosabb számítógépes tudással rendelkeznek, inkább az adatlopásnak vannak kitéve.

Figyeli, hogy figyelünk-e

A szoftver nem csak a helytelen lépéseinkre mutat rá, a figyelem szintjét is ellenőrzi a gépelés és egérhasználat alapján, például követi, hogy egy adatvédelmi szabályzat “elolvasása” során milyen gyorsan görgetett a felhasználó, valóban végigolvasta-e a szöveget.

A legtöbb szervezet és cég rendelkezik védelmi szabályzattal, előírásokkal, irányelvekkel, de részlegtől, használattól és alkalmazottaktól függően az vagy túl szigorú, vagy túl laza. A Fujitsu szoftverét a tervek szerint jövőre dobja piacra.