Utódokat gyárt magának az intelligens robotkar

robotkar
Vágólapra másolva!
Saját hibájából tanul az az intelligens kar, amely képes fejleszteni a saját építőtechnikáját. Az okos gépek lehetnek a jövő futószalag-munkásai.
Vágólapra másolva!

Olyan robotkart építettek zürichi és Cambridge-i mérnökök, amely saját kis robotokat épít magának. A rendkívül egyszerű, önjáró kis gépek első generációja még épp hogy botladozik, a robotmama azonban tanul a saját hibáiból, és ezért egyre jobban működő bébigépeket rak össze.

Ez azt jelenti, hogy

a robot fejleszti a saját képességeit.

A jelenleg használt gyári robotkarok ugyanazt a folyamatot ismételgetik a végtelenségig, precizitásuk miatt pedig jóval megbízhatóbbak, mint az emberi munkások.

Ugyanakkor, ha hiba csúszik a számításokba, a karok automatikusan rossz alkatrészeket gyártanak, és arra sem képesek, hogy saját, hatékonyabb megoldásokkal rukkoljanak elő.

robotkar Forrás: Origo

A kutatók szerint az okos, önfejlesztő robotok ezzel szemben maguktól köszörülhetik ki a gyártási hibákat, sőt, a mezőgazdaságban is jelentős eredményeik lehetnek, ha például újabb és újabb termelési stratégiákkal rukkolnak elő.

- mondta a kutatást vezető Dr. Fumiya Iida.

Nem ez az első olyan robot, amely a saját hibájából tanulva lesz egyre ügyesebb. BRETT, az intelligens robot játékokat szerel szét és össze, hogy egyre gyorsabban és hatékonyabban dolgozhasson.