A stúdiók is letorrentezik a filmeket

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken In this film publicity image released by Disney, Johnny Depp portrays Captain Jack Sparrow in a scene from, "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides." (AP Photo/Disney, Peter Mountain)
Vágólapra másolva!
A stúdiók, kiadók, és forgalmazók sorra jelentik az illegális filmek lelőhelyeit a Google-nek: vicces helyzet viszont az, amikor éppen az egyik saját számítógépüket tiltatnák le a találatok közül.
Vágólapra másolva!

Bizonyára mindenki találkozott már a Google keresési találatoknál azzal az üzenettel, miszerint szerzői jogi védelem miatt bizonyos linket eltávolítottak a listából. Az ilyen oldalakat legtöbb esetben maguk a filmstúdiók, kiadók jelentik a keresőóriásnál, csokorba gyűjtve azokat a hálózati helyeket, ahol egy-egy általuk kiadott, forgalmazott film illegálisan érhető el.

Saját magát jelenti a kiadó

Bizonyos esetekben azonban nem csak távoli hálózati helyeket jeleznek: legutóbb például a Universal Pictures France küldött felkérést a Google-nek a Jurassic World több illegális lelőhelyének elrejtésére.

A 127.0.0.1-es cím a local host, azaz a saját állomásra mutató cím. Forrás: Origo

A helyzet pikantériája, hogy

az egyik link éppen a stúdió saját hálózati címére mutat, ahol látszólag egy BitTorrent kliens fut.

Vagyis a Universal Pictures France saját számítógépét jelentette, mint a film egyik illegális forrása.

Így járt az NBC Universal is, amely szintén a saját gépeiről kívánta letiltani a 47 Ronin című film elérhetőségeit, illetve a Pi élete zenéjét forgalmazó cég, a Workman Publishing, amely összesen 108 linket küldött a Google-nel tiltásra - mind a saját gépeikre mutatott.

Szélmalomharc

Vélhetően arról van szó, hogy a filmstúdiók a kalózfilmek elleni nagy hajsza közben nem ellenőrzik vissza a tiltásra megküldött linkeket, ugyanakkor jól mutatja küzdelmük értelmetlenségét, hogy házon belül is töltik az illegális tartalmakat.