A Reddit nem nézi jó szemmel a gyűlölködést

reddit
Vágólapra másolva!
A Reddit nevű, névtelenségre épülő közösségi oldal nemrég jelentette be, hogy moderálással lép fel a gyűlölködés ellen. Gyorsan ki is töröltek pár szabályzatba ütköző fórumot.
Vágólapra másolva!

Offenzív fórumokat törölt a Reddit moderátori csapata. A névtelenségre épülő közösségi oldal először lépett fel az új szabályzata értelmében, melyet kifejezetten az agresszív és sértő beszélgetések visszaszorítása miatt hoztak létre.

Se rasszizmus, se kövérgyűlölet

A törölt témák közé tartozott egy elhízott emberek gyűlöletére szító (3071 feliratkozó), egy rasszista (219 feliratkozó), egy melegellenes (1239 feliratkozó), és egy transznemű-ellenes (149 feliratkozó) téma is.

A szóban forgó fórumok látogatóinak nem tetszett a diskurzusok beszűntetése, és ezért a Redditet vezető Ellen Pao vérét kívánó kommentekkel szórták tele a közösségi oldalt. A moderátorok rendet raktak ugyan, a közösség felháborodása azonban nem enyhült.

Mégsem szabad mindent

A Redditet eredetileg azért hozták létre, hogy egy teljesen anonim, "mindent szabad" elven működő portál legyen, ahol senkinek sem kell tartania az ellenőrzéstől.

A felhasználók saját fórumokat (vagy ahogy itt nevezik, subredditeket) hozhatnak létre, melyeket ők maguk moderálják,

felsőbb szintű adminisztráció sokáig nem volt az oldalon.

Aztán idén májusban jött a bejelentés, miszerint a Reddit vezetésének elege lett abból, hogy egyre több felhasználó hagyja el az oldalt annak egyre rosszabb híre miatt, és ezért hivatalos moderálásra van szükség az oldalon.

A még viszonylag friss eljárás elméletben csak az olyan nagyon sértő témákat érinti, mint a fenti példák, illetve azon felhasználókat, akik bizonyíthatóan zaklatnak másokat, vagy személyes adatokat osztanak meg úgy, hogy ahhoz nincs jogosultságuk.