A nepáli földrengéssel trollkodnak a facebookosok

Nepál
Utcára menekült emberek Katmanduban, miután újabb nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,4-es fokozatú földrengés rázta meg Nepál keleti részét. Károkról és sérültekről egyelőre nem érkeztek beszámolók. A legújabb rengés epicentruma a Mount Everest közelében fekvő Namche Bazar város mellett volt, 19 km mélyen. (MTI/EPA/Mast Irham) http://www.origo.hu/nagyvilag/20150512-ujra-nagy-ereju-foldrenges-razta-meg-nepalt.html
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, rengeteg felhasználó félreértelmezte, mire van a Safety Check. Ha a katasztrófa során el sem hagytuk Magyarországot, felesleges jelezni, hogy jól vagyunk.
Vágólapra másolva!

A Facebookon indított Safety Check lényege, hogy bárki, aki az érintett nepáli régióban tartózkodott a földrengés idején, az be tudjon jelentkezni, hogy jól van, biztonságban, így ki tudják szűrni, ki az, akit még mindig eltűntként kezeljenek. Azt is könnyedén megnézhetjük, hogy van-e olyan ismerősünk, aki érintett, de már becsekkolt és jól van, és fel tudjuk vele venni a kapcsolatot.

I want to thank everyone in our community for coming together to support those affected by the Nepal earthquake. More...

Posted by Mark Zuckerberg on 2015. május 8.

A május elsején elindított lehetőségnek köszönhetően több mint 150 millió ember nézte meg, hogy barátai, rokonai jól vannak-e, és felvették a kapcsolatot, írták az alkalmazás oldalán.

Rengeteg felhasználó vagy félreértelmezte, vagy ami még rosszabb: trollkodásra használta fel a közösségi oldalon elérhető funkciót. Az, aki a katasztrófa alatt Katmandu közelében sem volt, esetleg még Magyarországot sem hagyta el, felesleges használnia ezt az opciót.

17 milliót gyűjtöttek

Április 25-én, majd május 12-én hatalmas erejű földrengés és számos utórengés rázta meg Nepált. Összesen több mint 8 ezer ember vesztette életét, és legalább 18 ezren megsérültek. A Facebook adománygyűjtést is indított felületén: eddig 17 millió dollárt, azaz 4,5 milliárd forintot szedtek össze a rászorultak támogatására.