A torrent már nem jobb a filmes szolgáltatóknál

Van valami jó film a moziban?
Vágólapra másolva!
A torrentezésnek ugyan rengeteg alternatívája van, de sokkal macerásabb, mint egy streamszolgáltatótól kikeresni a filmet vagy zenét, ahol rögtön kézhez kapjuk a tartalmat.
Vágólapra másolva!

Amikor a kilencvenes évek végén berobbant az mp3, a Napsterről és az utána következő fájlcserélő hálózatokról szerezte be mindenki kedvenc zenéit. Az évek során a sávszélesség egyre nagyobb lett, így a zenék után már teljes filmek letöltése is lehetővé vált, többé nem kellett elmenni a videotékába DVD-ért.

Ehhez egy újabb technológia, a Bittorrent megjelenésére is szükség volt: a központi szerver nélkül működő, a felhasználók gépeit virtuális hálózatba kötő letöltőszoftver megállíthatatlanná tette a szerzői jogi szempontból problémás forrásból származó, sokszor illegális tartalmak csereberéjét.

A kalózok kedvence

Sikerének mértékét jól jelzi, hogy néhány éve egyes országok teljes internetes adatforgalmának 40-70 százalékát generálták a torrentezők. Ilyen óriási forgalmat még a MegaUpload és hasonló tárhelyszolgáltatók sem tudtak soha elérni. Ez utóbbiakra bárki feltölthetett bármilyen fájlt, majd megoszthatta azt a nagyvilággal, így hamar a kalózok kedvencévé vált, akik filmeket, zenéket és programokat tettek elérhetővé - feldarabolva.

Működőképes alternatíva híján a torrentezés éveken át világszerte a leggyakoribb beszerzési formája volt a digitális tartalmaknak, pedig az ismertebb torrentoldalakon idővel egyre komplikáltabban betartható szabályok várták a felhasználókat. Például a már letöltött fájlokat megosztva kellett hagyni másokkal egy-két napra, ami alatt a PC-nek folyamatosan bekapcsolva kellett maradnia. Nem véletlen, hogy a Bittorrent hamar berendezésekbe is beköltözött: márkás médialejátszók és hálózati winchesterek is képesek letölteni vele, hogy ne a számítógépnek kelljen zümmögnie a nappaliban.

Lehet filmet nézni könyebben is!

Pedig a felhasználók időközben sokkal nagyobb komforthoz szoktak: a YouTube-on elég rákeresni valamire és azonnal indulhat is a lejátszás. Meglepő módon mégsem a világ legnépszerűbb videomegosztóját birtokló Google, hanem a korábban postai kiszállítással, fix díjért DVD-ket kölcsönző amerikai Netflix cég vált a filmnézés új generációjának királyává.

Internetes tékát más is üzemeltetett korábban, a Netflix újítása az volt, hogy havi fix összegért bármennyi alkotást meg lehet nézni a több ezer régi és új filmet, sorozatepizódot tartalmazó katalógusából. Az amerikaiak pedig annak ellenére is rákaptak a mobilról, táblagépről, okostévéről, játékkonzolról vagy webböngészőből is elérhető filmforrásra, hogy azt egyáltalán nem lehet offline módban használni.

A torrentezésnél sokkal kényelmesebb mozizást biztosító, rendkívül fejlett ajánlórendszerrel kiegészített szájt a Variety híradása szerint az esti csúcsidőben már az amerikai internetforgalom több mint egyharmadát generálja.

A streamelés királyai

A Hulu és az Amazon is kínál már hasonló szolgáltatást több országban, de Magyarországot egyelőre egyik cég sem célozta be. Remekül érzékelteti a Netflix és társai sikerét az is, hogy 2013-ban - sok év után először - 20 százalékkal visszaesett az amerikai torrentforgalom, míg Európában, ahol kevésbé aktívak a fenti szolgáltatók, még többet torrenteztek a felhasználók.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az amerikai "visszaesés" ellenére is minden hónapban több ezer petabájtnyi adatot generálnak ezek az engedély nélküli fájlmegosztók az Egyesült Államokban. A torrentezők a teljes adatforgalom még mindig ötödét képezik, derül ki az AT&T amerikai szolgáltató adataiból.

Egy Netflix torrentezőknek

Vajon lehetne a torrentezés is olyan kényelmes, mint a Netflix? A kérdésre a Popcorn Time nevű program fejlesztői adták meg a választ tavaly. Ők egy olyan szoftvert fejlesztettek, ami ismert torrentszájtokról automatikusan letölti a kívánt műsort, és már a teljes fájl megérkezése előtt nézhetővé teszi annak darabjait.

Azért is kényelmesebb használni egy torrentszájtnál, mert más adatbázisokból magától letölti a filmek borítóit és ismertetőit is, így majdnem olyan jó felületet kínál, mint legális alternatívái - nem hiába hívják kalóz-Netflixnek. Ennek fényében nem csoda, hogy készítőit néhány hónap alatt a fejlesztés önkéntes felfüggesztésére kényszerítették a feldühödött filmstúdiók.

Ezzel azonban nem ért véget a Popcorn Time sorsa, a nyílt forráskódú program fejlesztését alternatív, névtelen programozókkal dolgozó csapatok vették át. Ők folyamatosan újabb és újabb képességekkel ruházzák fel a már Windows, Mac, Linux és Android alatt is elérhető programot, ami decentralizált működéséből adódóan az eredeti változatával azonos módon működik.

A tartalomért versengenek

A Netflix és a hasonló, legális filmszolgáltatások elterjedésével - a magyar lehetőségeket nemrég bemutattuk - elvileg minden felhasználó jobban jár, és a piacok kifehérítésére hivatkozva több külföldi országban már most blokkolják a legismertebb torrentoldalakat.

Pedig közel sem tökéletes a helyzet: az online szolgáltatók egymással versengve próbálnak kizárólagos megállapodásokat kötni a tévétársaságokkal és filmstúdiókkal. Ennek az az eredménye, hogy az egyik sorozat csak az egyik, egy másik pedig csak a másik szolgáltatásban érhető el. Ráadásul az is korlátozza az online elérhető kínálatot, hogy egy műsort milyen olcsón lehet megvenni, és várhatóan mennyien fognak megnézni, ami egy sor kevésbé populáris alkotást eleve kizár a megjelenésből.

Új művek jönnek, régiek mennek

Még a legfejlettebb szájton, a Netflixen is komoly problémát jelent az, hogy az internetes sugárzás jogát korlátozott időre vásárolja meg a cég, így hónapról hónapra több tucat alkotás megy a süllyesztőbe. Az eltűnő filmekből olyan sok van, hogy külön blogon gyűjtik össze őket.

Az itt olvasható információk szerint csak az elmúlt héten olyan ismert filmek váltak elérhetetlenné a Netflixen, mint a a 48 óra, az Annie, A kábelbarát, a Csúcsfejek, a Jó reggelt, Vietnam, a Szóljatok a köpcösnek!, a Karate Kölyök első három része, a Mystic Pizza, a Notting Hill, a Philadelphia, illetve a Boci és Pipi, a Dexter laboratóriuma, a Johnny Bravo rajzfilmsorozatok. Persze időközben új alkotások is kerülnek a kínálatba, de ez vajmi kevés vígaszt jelent annak, aki épp a fenti művek valamelyikét akarta megnézni este.