A Sony kihozta a Google Glass hipster változatát

Sony Smart Eye Glass
Vágólapra másolva!
A Smart Eye Glass olcsóbb riválisánál, viszont vastag fekete kerete van.
Vágólapra másolva!

Míg a Google kivonta a piacról okosszemüvegét, a Sony német és brit honlapján csak most vált előrendelhetővé a Smart Eye Glass nevű okosszemüveg.

A hipsterek okosszemüvege

A Sony okosszemüvege hipsteres dizájnt kapott, amire valószínűleg a kivitele miatt volt szükség. Míg a Google Glass esetében csak az egyik szem elé helyeztek el egy félig átlátszó kijelzőt, addig a Smart Eye Glass mindkét lencséje egyben átlátszó képernyőként működik.

Sony Smart Eye Glass Forrás: Sony



Ez a megoldás a Terminátorhoz vagy a Robotzsaruhoz hasonló látványt biztosít a viselőnek. A technológia egyébként nem újdonság, az általunk tavaly tesztelt Epson készülék is hasonló megoldást használt.

Egy ősi számítógép látványa

A szemüveg promóciós videója alapján csak az ősi számítógépek monokróm képernyőjéhez hasonló. Csupán egyszerűbb ábrák és szövegek megjelenítésére alkalmas, például navigáció használata során kirajzolja viselője látómezejébe a követendő irányt, vagy kiírja a bejövő üzeneteket.

Az okosszemüveg alkotóelemei Forrás: Sony



Az eszköz kezelése a szemüveghez csatlakozó, zsebre vágható külső modulon keresztül történik. Ebbe mikrofont is építettek, amelyen keresztül beszédfelismerésre is képes, bár ennek a használatát eléggé bonyolítja, hogy a dróton lógó egységet közvetlenül a fejhez kell tartani - bár a video szerint az ormótlan kiegészítőt a kabát gallérjára is fel lehet csíptetni.

Nem igazán jövőálló

Bár a bejövő üzenetekre a kütyü mikrofonjába beszélve is lehet válaszolni, a Smart Eye Glass egyelőre nem tűnik egy igazi jövőálló terméknek. Vastag kerete ugyan egy beépített digitális kamerát is rejt, ez csupán 3 megapixeles, mozgógépből pedig csak hang nélküli, 15 fps-es sebességű, kisfelbontású videót tud felvenni.



Valószínűleg senki sem ezeket a felvételeket fogja megosztani a Facebookon a nyaralásáról - bár a szemüveg ezt is lehetővé teszi. A Sony okosszemüvege leginkább egy high-tech hegesztőszemüvegre hajaz, bár ez még egy fejlesztői változat. A már előrendelhető termék márciustól lesz átvehető 670 eurós, tehát nagyjából 206 ezer forintnak megfelelő nettó áron.