Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minden iPhone után fizet az Apple az Ericssonnak

iphone 6s icentre
Az új iPhone 6s egy budapesti iCentre boltban
Vágólapra másolva!
Megállapodással zárult az Apple és az Ericsson szabadalmi pere. A kaliforniaiak minden eladott iPhone és iPad után fizetnek a svédeknek. Cserébe közösen fejlesztik az 5G-t.
Vágólapra másolva!

Megállapodással zárult az Apple és az Ericsson szabadalmi pere. A szerződés feltételei titkosak, de a ABG Sundal Collier norvég befektetési cég úgy tudja:

minden eladott iPhone, és rádiós modemmel felszerelt iPad után a kereskedelmi ár 0,5 százaléka a svédekhez vándorol.

A hét éves paktum keretében az Apple egy kezdeti összeget átutal az Ericssonnak, ezután pedig folyamatos jogdíjakat fizet. Így a svéd cég becslése szerint a szellemi tulajdonból befolyó idei bevétele 13-14 milliárd svéd koronára (azaz 440-475 milliárd forintra) fog rúgni.

A megállapodás a két vállalat közti összes, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Hollandiában folyó pereket is feloldja.

Kell a 4G az iPhone-ba is

A vita 2012-ben indult, amikor a korábban szerződéses felek elkezdték újratárgyalni megállapodásaikat. Az Apple azzal vádolta az Ericsssont, hogy az LTE-, GSM- és UMTS-technológiákhoz köthető, saját szabadalmaiért túl magas díjat követel. Ráadásul egyéb, értéktelen szabadalmakat is kötelező formában bevettek a szerződésbe.

Kell a mobilnet az iPhone-okhoz Forrás: MTI/Marjai János

Az Ericsson rögtön visszaperelte a kaliforniai céget, díjak meg nem fizetése miatt, és az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (ITC) lobbizott, hogy felfüggesszék az iPhone-ok amerikai eladásait.

A Samsung fizet mindenkinek

A Samsung is feladta a harcot tavaly, és a fizetés mellett döntött. A meglévő 2G-, 3G- és 4G-technológiák nélkül pedig az Apple sem tudott volna meglenni. Most viszont az Ericssonnal közösen dolgozhatják ki az új szabványt.

A paktum szerint

együtt fejlesztik az újgenerációs 5G hálózatot,

illetve együttműködnek a meglévő vezeték nélküli hálózatok, illetve a videhálózati forgalom optimalizációjában.

Idén több szabadalmi per, így egyebek közt az Apple és a Samsung közti vitára is pont került. A legfontosabb eseteket mi is összefoglaltuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről