Főzz szuperszámítógéppel!

ibm watson szuperszámítógép
Az IBM Watson most a főzésben segít
Vágólapra másolva!
Watson vetélkedőket nyert meg, diagnózist állított fel a pácienseknek, most pedig séfnek készül: új recepteken töri az “agyát”.
Vágólapra másolva!

A ChefWatson alkalmazás nem akármilyen app: az IBM szuperszámítógépének "agyát" használja, hogy különböző recepteket alkosson és kínáljon fel. Az amerikai cég a Bon Appetit receptkereső portállal társult, amelynek több mint 9 ezer receptje van: hozzávalók, fajta (leves, főétel, desszert) és típus (thai, kínai, olasz) szerint címkézve.

Az IBM Watson most a főzésben segít Forrás: AFP/Ben Hider

Watson ezen az adatbázison futtat le elemzést, hogy megtudja, milyen összefüggés van például az összetevők között, majd ez alapján hoz létre teljesen új recepteket. A Bon Appetit receptjei alapján tudja, hogy a leves inkább folyékony étel, kell hozzá valamilyen folyadék, míg a csilisbab, a pacal vagy a halászlé tipikusan csípős étel: chilli vagy erős paprika kell bele.

Tesztelhetjük, hogy "főz"

Az app használata egyszerű: csak meg kell adni Watsonnak a paramétereket, és kidobja a megoldást. Első körben, hogy milyen hozzávalók vannak otthon, hogy mennyire akarunk kísérletezni: "Legyen klasszikus fogás" vagy "Lepj meg!".

Ezt követően különböző hozzávalókat, bizonyos típusú és fajtájú ételeket kínál fel az alkalmazás, melyek szerinte jól mennének a megadott alapokhoz: ezeket értékelhetjük aszerint, hogy "Utáljuk" vagy "Imádjuk" őket. Nincs más hátra, Watson eszerint kidobja ajánlatait.

Az app egyelőre tesztfázisban van, a főzés szerelmesei itt jelentkezhetnek, hogy kipróbálják azt. Arra azonban számítsunk, Watson még gyakran hibázik: megesik, hogy a carbonara spagettihez tejszín helyett egy pohár tejet ajánl, vagy a tonhalas tepsis kaját fél kilogramm libapecsenyével "dobná fel".

Már bizonyította tudását

A számítógépek számára a kreativitás az egyik legnehezebb feladat, éppen ezért van nagy jelentősége a mostani kísérletnek. Watson korábban már bizonyította tudását a Jeopardy! amerikai vetélkedőben (hasonló, mint a Mindent vagy semmit! kvízjáték), 2011-ben az addigi két legjobb játékost győzte le. Az internetre a kívz közben nem csatlakozott, a kérdéseket pedig élő szóban kapta a játékvezetőtől.

Watson a két legjobb játékost győzte le a vetélkedőn Forrás: AFP/Ben Hider

Egy évvel később egy New York-i kórházban segített az orvosoknak felállítani a diagnózist - a legjobb eredményeket az onkológiai osztályon, a rákos betegek kezelésénél mutatta. Watson gyakorlatilag virtuális asszisztensként támogatta a doktorok munkáját. "Ez egy olyan gép, amely elolvas mindent és semmit sem felejt" - mondta róla az egyik orvos.