Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csuklóján elfér a legújabb miniszámítógép

hiris okosóra pánt számítógép
Vágólapra másolva!
A Hiris egy csuklóra szerelt miniszámítógép. Mindent belesűrítettek, amire az embernek szüksége lehet: hőmérséklet- és pulzusmérő, egyéb szenzorok, appok, ahogy gesztusokkal vezérelhető a zenelejátszó, a GoPro-kamera, a drón és az okos otthon minden eleme.
Vágólapra másolva!

A világ legfejlettebb hordható eszköze a Hiris, állítják a fejlesztők, és első ránézésre tényleg annak tűnik. Mindent belesűrítettek, amit egy okosórának, okospántnak ma tudnia kell, a gesztusokkal való vezérléssel pedig sokkal könnyedebbé válik használata is.

hiris okosóra pánt számítógép Forrás: Hiris

Kesztyűben is drónozhat

Az Air Touch felületnek köszönhetően kesztyűben, koszos vagy vizes kézzel is tudjuk gesztusokkal irányítani a pántot. Ha épp nincs lehetőség síelés vagy úszás közben ránézni, pötyögni rajta, akkor is egy kézmozdulattal lejjebb vehetjük a hangerőt, válthatunk a következő számra, fotót készíthetünk, beindíthatjuk a fejünkre szerelt GoPro-kamerát.

Egy kézmozdulattal fotózhat vagy indíthatja el a felvételt Forrás: Hiris

Egy drónt is irányíthatunk a pánttal: elég néhány mozdulatot tenni a tenyérrel és kézfejjel, s a Parrott ereszkedni kezd, elmozdul jobbra vagy elindítja a felvételt.

Az okosotthont irányíthatja csuklójáról

Ugyanígy suhintással, legyintéssel lekapcsolhatjuk a világítást, nem csak a Philips Hue okoskörtéi, de minden wifire kapcsolt lámpa vezérelhető vele. A partnerek száma pedig egyre nő: a teljes lakást irányító Nest okostermosztát, illetve az IFTTT alkalmazásvezérlő rendszere is közéjük tartozik majd.

Az okosotthon minden elemét irányítja majd Forrás: Hiris

A cél, hogy az okosotthon minden elemét és az összes elektronikai eszközt - legyen az egy konzol, kivetítő vagy dj pult - irányíthassuk majd tapsolással, és mindenféle kézmozdulatokkal.

A legjobb fitneszpánt és okosóra

A Hiris folyamatosan velünk van, a háttérben működik, valós időben kommunikál a mobillal, laptoppal vagy PC-vel: legyen szó értesítésekről, vagy a szenzorokról. A legjobb fitneszpántokhoz hasonlóan pulzusmérővel szerelték fel, így egyben az elégetett kalóriákat is számolja, ezen felül a Hiris a testhőmérsékletet is méri. Lépést számol, távolságot, megtett lépcsők számát, illetve figyeli alvási szokásainkat is. Az adatokat továbbítja okostelefonra, az app pedig szépen kielemzi az eredményeket, statisztikát készít viselőjének.

Négy napig bírja töltés nélkül

A vízálló miniszámítógép mindössze 42 grammot nyom, átmérője húsz milliméter, magassga kicsit több mint 12 milliméter. Különböző szíjakkal, pántokkal hordható csuklón, bokán, nyakba akasztható, vagy a test különböző felületeire tapasztható. A 200 milliamperórás akkumulátor állítólag 4 napos üzemidőt biztosít, vezeték nélkül tölthető. GPS-, SD- és más kártyákkal bővíthető, igénytől függően. Az Apple, a Google, és a Microsoft különböző szoftvereivel is kompatibilis.

Azonnal két modell érkezik: a Core központi miniszámítógép és a Tracker fitneszkütyü. Utóbbit akár egy snowboardra vagy teniszütőre is feltehetjük, így méri például a sebességet. A Core ára 194 dollár (55 ezer forint), míg a Tracker egy százassal olcsóbb: 94 dollár (26,5 ezer dorint). Jelenleg októberi szállítással, az IndieGogo-kampány keretében vásárolhatjuk meg, amely szombaton zárul. A remek fejlesztést háttérbe szorítja a viszonylag otromba külső, vélhetően ennek tudható be, hogy a csapat még nem érte el az igényelt 80 ezer dolláros célt sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről