Jövőre kisebb sarcot kell fizetni a mobilok után

Vágólapra másolva!
Csökken a pendrive, a winchester és más adattárolók után fizetendő díj.
Vágólapra másolva!

Az Artisjus bejelentette a jövő évtől érvényes üres hordozói díjakat, miután azok mértékét az igazságügyi miniszter jóváhagyta. Ez az a jogdíj, amelyeket a digitális adathordozó eszközök, így például a mobiltelefonok, vagy idén január óta a táblagépek belső háttértárjai után kell befizetni az Artisjusnak, ami szétosztja azt a művészek között.

Ez az a díj, ami legalizálja a zeneletöltést

Bár a díjat alapvetően a forgalmazók fizetik be a jogvédő szervezetnek, azt átterhelik a vásárlóra, így a hordozói díj összességében a termékek vételárát is befolyásolja.

A vásárlók a díjért cserében - az európai uniós irányelvek értemében - ezzel legalizálják azt, hogy itthon filmekről és zenékről magáncélra bárki másolatot készíthetnek.

Öt százalékkal csökken a sarc a mobilok után

Míg idén egy tipikus, 8 gigabájtos belső memóriával szerelt okostelefon vagy táblagép után 2240 forintos díjat szedett az Artisjus, januártól 2128 forint lesz a sarc. Ha a készülék 16 gigabájt adatot tud tárolni, 3360 forint helyett 3192 forintot kell fizetni.

Ha valaki 64 gigabájtos iPhone 6-ot vagy hasonló iPadet vásárol, az 4480 forint helyett jövőre 4256 forintot fizethet a jogvédőknek.

Tíz százalékkal lesz olcsóbb a memóriakártya

Korábban főleg digitális fényképezőgépekhez, manapság leginkább okostelefonhoz és táblagéphez vásárolnak memóriakártyát. Egy 4 gigabájtos kártya után eddig 520 forintot, januártól 468 forintot kell befizetni az Artisjusnak, a 8 gigabájtos kártyák esetében 831 forintról 748 forintra csökken a díj.

A 16 gigabájtos kártyát vásárlók e sorok írásakor 1662 forintos sarcot fizetnek, jövőre azonvan csak 1496 forintot fognak fizetni. A 32 gigabájtos kártyák után most 3325 forint a díj, jövőre viszont csak 2993 forint lesz.

Az SSD és a pendrive is olcsóbb lesz

Pendrive-ot ma már mindenki használ, és sokan cserélik számítógépük merevlemezét SSD-meghajtóra: ezekre az adattárolókra, és a külső merevlemezekre azonos Artisjus-díjak érvényesek. Egy 4 gigabájtos pendrive után 416 helyett 366 forintot, a 8 gigabájtos után 623 forint helyett 548 forintot kell fizetni 2015-től.

A 32 gigabájtosnál nagyobb külső merevlemezek és SSD-meghajtók után 2598 forint helyett 2286 forintos hordozói díjat számítanak fel januártól, ami 12 százalékos csökkenés. A díjváltozásról részletesen ezen a linken olvashat.