Gyönyörű fotókat lőnek az Instagram pilótái

repülő instagram
Gyönyörű képek készülnek leszállás közben is
Vágólapra másolva!
Elképesztő képeket készítenek a pilóták repülés közben: az Instagramon megosztott felvételek gyönyörűek, de a fotózással rengeteg szabályt megszegnek, és az utasokat is veszélybe sodorják.
Vágólapra másolva!

Az Instagram pilótái rendkívül népszerűek: gyönyörő naplementés fotók, képek a gép alatt elterülő tájról vagy éppen magáról a repülő árnyékáról közvetlen azelőtt, hogy leszállt volna a földre. Azonban a telefon, vagy bármilyen más elektronikus eszköz használata az utasszállító repülőgépek pilótafülkéiben szigorúan tilos nem csak Európában, de az Egyesült Államokban és szinte mindenhol a világon.

Éppen ezen biztonsági előírásokat szegik meg a pilóták, amikor mobillal vagy a pilótafülkében felszerelt GoPro kamerával örökítik meg a szebbnél szebb pillanatokat - vagy éppen lőnek magukről egy szelfit. Főleg, hogy a fel- és leszállás ideje alatt a beszéd sem megengedett, nem hogy a fotózás.

Gyönyörű képek - repülés közben készültek Forrás: Quartz

Tapasztalt pilóták, biztonsági szakemberek és a légitársaság képviselői is azt erősítették meg, hogy ezen szabályok betartása rendkívül fontos. Ugyan az utasok számára már lehetővé tették, hogy az utazás teljes időtartama alatt használják készülékeiket, az amerikai légügyi hatóság (FAA) a pilótákra vonatkozó tilalmat fenntartotta.

A Quartz az elmúlt fél év során több száz olyan felvételt gyűjtött össze a közösségi oldalról, melyet egyértelműen a pilótafülkében készítettek, sőt rengeteg olyan képet találtak, amely kimondottan a fel- vagy leszállás pillanatában lőttek.

A pilótafülkéből fotóznak Forrás: Quartz

"Pedig az utasszállításban az elsődleges szempont a biztonság, ez nem tűr semmilyen kompromisszumot" - mondta Charles "Bud" bernat, aki 29 évnyi repülés után vonult nyugdíjba a United Airlines kötelékéből.

A legveszélyesebb időszakban: le- és felszállásnál is fotóznak Forrás: Quartz

Amikor a gép megkezdi a felszállást, egészen amíg el nem éri a 3 ezer méteres magasságot, majd leszállásnál ugyanígy: tilos a pilótafülkében olvasni, enni, inni, vagy beszélni bármiről, ami nem a művelethez kapcsolódik.

Ezen szabály megszegése csak az Egyesült Államokban három repülőbalesethez is vezetett az elmúlt években. Öt éve a New York állambeli Buffalo külvárosában a Continental Airlines 3407-es járata lakóházra zuhant 49 fővel a fedélzetén, a katasztrófát senki nem élte túl.

Szelfiznek is repülés közben Forrás: Quartz