Csodakütyükkel szerelik fel a brit rendőrt

robotzsaru robocop
HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 10: A general view of the atmosphere at the premiere of Columbia Pictures' "Robocop" at TCL Chinese Theatre on February 10, 2014 in Hollywood, California. Kevin Winter/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Okosszemüveg, grafénpáncélzat, robotváz: a brit bűnüldözők jobban fognak hasonlítani Robotzsarura, mint egy sima rendőrre.
Vágólapra másolva!

Csúcskütyükkel: okoszemüveggel, okostelefonnal, órával és más hordható eszközökkel, masszív védelmet biztosító grafénpáncélzattal és hatalmas erővel felruházó robotvázzal szerelné fel a rendőröket a brit belügyminisztérium. A jövő rendőrtisztje jobban fog hasonlítani Robotzsarura, mint a hatóságok egy tagjára.

Robotzsarura fognak hasonlítani a brit rendőrök Forrás: Fórum Hungary

Robotváz és grafénpáncél

A brit kormány még nyáron, a beszállítóknak tartott prezentáción beszélt a részletekről: eszerint már javában folynak a fejlesztések, amellyel a rendőr egy futurisztikus szuperzsaruvá alakul. A konferencián kis cégek mellett olyan techóriások vettek részt, mint az Apple, a Google vagy a BAE Systems.

A tervek szerint a jövő zsaruját robotvázzal szerelnék fel: a térdhez erősített protézissel minden további nélkül utólérnék a gyanúsítottat, vagy akár átugorhatnának két háztető között. Ugyanezen váz karra szerelve hatalmas súly megemelésére teszi képessé az embert.

A New York-i rendőröket már ellátták testkamerával Forrás: AFP/Andrew Burton

A rendőrök testi épségéről a speciális grafénpáncél gondoskodna - a könnyű és rugalmas ruha tűzpárbaj során se mondana csődöt. A grafénpáncél hatszor könnyebb és 200-szor megbizhatóbb lenne az acélnál.

Valós idejű adatot kapnának

Egy sor hordható okoseszközzel is ellátnák a bűnüldözőket: okosszemüveg, testkamera vagy okosóra. Ezek mind arra szolgálnának, hogy minél több információval lássák el a rendőröket. Bármerre is járnak, folyamatosan kapnák a legfrissebb adatokat.

A dubaj rendőrök már elkezdtek használni a Google Glass szemüveget Forrás: Origo

Egy bűntény helyszínén valós időben tudnának képeket készíteni, rögzíteni a bizonyítékokat, és azokat továbbítani a központba, ahogy rögtön jelentést is tehetnének, ehhez vissza se kéne menni a kapitányságra.

Kidobott milliók, megfélemlítés

A kütyükkel egy rendőri akció összehangolása is sokkal egyszerűbbé válna: a terepen lévő munkatársak és a műveletet irányító tisztek közti kommunikáció felgyorsulna. Tüntetések és egyéb nyilvános események közben párhuzamosan tudnák a helyszínt vizslatni, és a különböző közösségi oldalakon megosztott üzeneteket, képeket kielemezni - így a reakcióidő is jelentősen csökkenne. Például ha kitör egy tömegverekedés a demonstráción, és arról képeket töltenek fel a Facebookra, Instagramra, Twitterre, be tudják azonosítani a pontos helyszínt és rendőröket vezényelni oda.

A Daewoo robotvázával hatalmas súlyt képes felemelni Forrás: Daewoo

Kérdés, a digitális fejlesztéssel mennyire válna hatékonyabbá a bűnüldözés, megtérülnek a fontmilliók, vagy ablakon kidobott pénz lesz. A látvány mindenesetre hatásos lenne: a járőrök a különleges felszerelésben félelmet kelthetnek a lakosság körében.