Leállította orosz webáruházát az Apple

iphone 6 apple
A legnépszerűbb típus, a 64 gigabájtos telefon szinte sehol nem kapható
Vágólapra másolva!
A rubel jelentős kilengése arra kényszerítette az Apple-t, hogy felfüggessze az iPhone és iPad készülékek online eladásait.
Vágólapra másolva!

A drámaian mélyülő rubelválság tegnap magával rántotta a forintot, és gyakorlatilag az összes feltörekvő piac devizáira csapást jelentett. A veszteség tegnap délután fél ötkor tíz százalék körül állt a dollárral szemben. Az orosz rubel ma reggel folytatta a zuhanást.

A rubel árfolyamának jelentős kilengései az online boltokra is hatással vannak: a hektikus mozgás miatt nem könnyű beárazni a termékeket. Épp ezért az Apple úgy döntött, felfüggeszti webáruházában a kereskedést: Oroszországban egy ideig nem lehet iPhone és iPad készüléket venni online.

Újraárazzák az iPhone-t

A cupertinói cég honlapján elnézést kért a kellemetlenségekért, arra hivatkoznak: a termékek újraárazása miatt nem elérhető a webáruház. Az Apple az elmúlt időszakban többször is arra kényszerült, hogy radikálisan változtasson árain: november végén az iPhone 6 árát 32 ezer rubelről 40 ezerre emelték az orosz fizetőeszköz gyengülése miatt.

Ez a kép fogadja a felhasználókat az Apple orosz webboltjában Forrás: Origo

A kaliforniai vállalat részvényeit nem érinti érdemben a krízis: bár Oroszországban a legnagyobb mobilértékesítő, összes bevételének kevesebb mint egy százaléka származik az orosz eladásokból.

Összetűzések a háttérben

A Putyin-kormány több, az internet szabadságát korlátozó intézkedése miatt a tech cégeknek meggyűlt a baja Oroszországgal. A Google múlt héten jelentette be, hogy bezárja oroszországi irodáját, de hamarosan az Apple is követheti a sorban.

Január elsejéig kaptak ugyanis haladékot, hogy gyakorlatba ültessék egy új rendelet pontjait. Eszerint az app fejlesztőknek és honlap-tulajdonosoknak előírják, hogy orosz állampolgárok személyes adatait tároló szervereket Oroszországban helyezzék el.

Vagyis az oroszok csak úgy tudnák használni a Facebookot, Twittert, a Google vagy más cégek szolgáltatásait, ha azok kiépítik orosz tárolókapacitásukat, vagy bérelnek egyet. Így viszont gyakorlatilag az orosz hatóságoknak is hozzáférést biztosítanának az állampolgárok adataihoz.