A csúcskütyük mellé kávéfőzőt vesz a magyar

bolt vásárló it elektronika
INDIANAPOLIS, IN - NOVEMBER 27: Shoppers carry electronics after waiting for early Black Friday deals Thanksgiving evening at a Best Buy on November 27, 2014 in Indianapolis, Indiana. Many retailers open the evening before the famous shopping day. Aaron P. Bernstein/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Idén is a mobil, a tablet és a tévé a slágertermék, de kerül pár meglepő kütyü is a karácsonyfa alá.
Vágólapra másolva!

Közeledik a karácsony: van, aki már hátradőlve várja, van aki még rohangál ajándékok után és van, aki az utolsó pillanatra hagyja. Egyre többen döntenek úgy, hogy a parkolóhely-vadászat és a tülekedés helyett inkább interneten rendelik meg a karácsonyi ajándékot – mondták el az Origo által megkeresett elektronikai kereskedések.

Idén is az okostelefonok, tabletek és okostévék a legnépszerűbbek. Sokan karácsonyra tartogatják a nagy értékű gépek beszerzését, a középkategóriás készülékek – legyen az egy mobil vagy kávéfőző – lecserélését, vagy apróbb okoskütyükkel örvendeztetik meg szeretteiket.

Még mindig a férfiak veszik a kütyüt

A vásárlással együtt megnő a hitelek száma is: az átlagosan igényelt összeg meghaladja a 100 ezer forintot is. Nagy a dömping: a hitelezés negyede az év utolsó két hónapjában történik. Érdekes, hogy bár már nemcsak fiatalok, az idősebbek is vásárolnak interneten, mégis a férfiak száma még mindig kétszer akkora, mint a nőké - derült ki a Cetelem adataiból. Úgy tűnik, a műszaki és barkácscikkekről még mindig a hímneműek döntenek.

Kávéfőző borsos áron, mégis kell

Az idei slágertermékek továbbra is az okostelefon, tablet, laptop, tévé és konzol. Az iPhone 6 megjelenése felbolygatta a piacot, gyakorlatilag a beérkezett készletet rögtön el is viszik. Nem véletlen, hogy az iPhone és iPad újabb darabjaiból a legjobb vételnek számító felszereltségű típusok hiánycikknek számítanak idén karácsonykor.

Az Extreme Digitálnál a legnagyobb vásárlók látszólag a gamerek: az eladások száma alapján Xbox 360, Xbox One és Sony PS4 konzolok állnak a dobogón, ezeket az Apple termékei (Macbook Air, iPhone 6, iPad Mini) követik szorosan.

Borsos áron kapható a Philips automata kávéfőzője Forrás: Philips

A tipikus slágertermékek sorát meglepő módon egy Philips kávéfőző töri meg. Ez a készülék 170 ezer forintba kerül: ennyiért ugyan a csészéket nem, de saját magát be- és kikapcsoláskor is automatikusan tisztítja. Állíthatjuk rajta a lefőzendő kávé intenzitását, habosíthatunk, kedvenc főzési beállításainkat pedig elmenthetjük, és az LCD-kijelzőről bármikor előhívhatjuk.

A 15 csészés, 1,9 literes kávéfőzőt ugyanakkor inkább üzletekben és a vendéglátóipari egyégekben érdemes használni, ha csak nem hívunk át magunkhoz minden nap egy tucat kávéfüggő barátot.

Klasszikusokat olvasgathatunk a Kindle 6 e-könyv-olvasón Forrás: Amazon

Még szeretünk olvasni

A sok tévé, mobil és tablet után jut még hely egy e-könyv-olvasóknak is az E-digital listáján. Az olvasás ugyanis nem tűnt el, csak átalakult: miután egész nap egy képernyőt bámulunk a munkában, vagy kis kijelzőkön pötyögünk, kell a szemnek egy kis pihenés. Erre nyújt lehetőség az e-tintával működő Amazon Kindle 6, amelynek 6 colos kijelzőjén olvasgathatjuk a klasszikusokat. A piac egyik legnépszerűbb e-olvasóját jelenleg 33 ezer forintos áron lehet megvenni.

A december hatalmas forgalmat hoz

Az E-digital az átlagosnál háromszor nagyobb készlettel készül a ünnepekre, hogy még az utolsó pillanatban is ki tudják szolgálni a vevőket. Nem hiába a szorgalom: a december az éves forgalom ötödét hozza, ráadásul idén 20 százalékos erősödést mutatnak az eladások tavalyhoz képest. Hasonló a tapasztalat a Media Marktnál is: a december egy normál hónap 3-4-szeres forgalmát hozza. Egyre népszerűbbek a prémiumkategóriás termékek a clickshopnál, a forgalom és látogatók száma szeptember óta minden hónapban megduplázódott. A Tescónál a műszaki cikkek 30 százalékát, az Auchanban pedig a negyedét decemberben értékesítik. Az E-digital és az eMAG ingyenes házhozszállítást is biztosít.

Már sapkából is okosat veszünk

Főleg az okoseszközök fogytak az elmúlt időszakban a Media Markt üzleteiben is: aki mobilt vesz, okostelefont vásárol, aki tévét néz, már az okosat keresi - mondta Szánthó Balázs, a cég koncepciómenedzsere. Nagy az érdeklődés a laptopok, tabletek és konzolok iránt is, sokan háztartási gépeket vesznek – e téren idén a szárítógépek viszik a prímet.

A Be Headwear Bluetooth-sapkára hangerőszabályzót is építettek Forrás: BeHeadwear

Az apróságok közül a fülhallgatók mennek nagyon, illetve az egyik legkeresettebb termék a Bluetooth-sapka. Amellett, hogy melegíti a fejünket, egy beépített fülhallgatót és mikrofont - vagyis egy komplett headsetet - is tartalmaz. Ha Bluetoothon keresztül párosítjuk egy okostelefonnal vagy táblagéppel, telefonálhatunk és zenét hallgathatunk rajta - ráadásul nincsen kábel, ami beakadna a sálba vagy a kabátba.

A gyártó hat óra lejátszási időt garantál egy töltéssel, a beépített füles hatótávolsága 3 méter, a mikrofoné egy méter. Hangerőszabályzót is beépítettek egy designos címkére, így nem kell elővenni a mobilt vezérléshez. A Bluetooth-sapkát tízezer forintért vehetjük meg.

Nem azt vesszük, mint amire vágyunk

Átlagosan 35 ezer forintot költenek az emberek ajándékokra, derült ki az eMAG.hu nem reprezentatív felméréséből, melyet húszezer fő bevonásával készítettek. Az online vásárlás legnagyobb előnyeként a kényelmet (34%) és az árat (25%) jelölték meg. Érdekes, hogy miközben a legtöbben menő kütyükre vágyunk leginkább karácsonyra, mégsem azt vesszük meg.

A furanevű tablet jól fut

A Tesco és Auchan polcairól a nagyobb képátlójú tévék után főleg az apróbb kiegészítőket, kütyüket keresik a magyarok: mobiltelefont, külső akkumulátort, Bluetooth-hangszórót, fejhallgatót, kamerát, tabletet. Folyamatosan figyelik a vásárlók a heti akciókat, de a saját márkás termékek is jól futnak.

A furanevű Tescós tablet legalább olcsó Forrás: Origo

Sokan dilemmáznak azon, vajon merjék-e megvenni a hipermarketek saját telefonjait és tabletjeit, vagy inkább olcsó márkás készüléket keressenek – fapadostesztelésünkből kiderül a válasz. A Tesco furcsa nevű Op3ndott mobiljai és annak kiegészítőit sok vásárló keresi - mondták el az Origónak.

A tescós tableten még a műanyag borítás sem tűnik gagyinak, masszív hatást kelt a kézben. A nem túl erős vas okán viszont az appok lassan töltenek be rajta. A kijelző szövegolvasásra nem alkalmas, a teszteken fele akkora teljesítmény nyújtott, mint a Nexus 7 tavalyi kiadása. Viszont az ára is ennek fényében alakul: 30 ezer forintért miénk lehet a gazdaságos tablet.

A szegény ember GoPrója

Az Auchan karóráról vezérelhető Qilive sportkamerája igazi kuriózum a piacon. A drónok és a GoPrók népszerűségi hullámát meglovagoló Qilive megfizethető áron kínálja kameráját – egy GoPro árának harmadáért, 30 ezer forintért lehet a miénk, a távvezérlő órával már ennek a duplája.

A Qilive sportkamerája az olcsó GoPro Forrás: Qilive

A Qilive sportkamera vízálló tokot kapott, videóból full-HD felbontású felvételt rögzít, fotóból 5 megapixelest, és széles látószögő kamerával szerelték fel. 128 megabájtos tárhelyét SD-kártyával 32 gigabájtig bővíthetjük, akkumulátora pedig 1130 milliamperórás kapacitású.

Olcsó mobilt a fa alá!

A sajátmárkás Qilive termékek mellett múlt hét péntek óta egy olcsó, tízezres okostelefont is kínál az Auchan. Az Akai Glory F2 fekete és fehér színben kapható. Ennyi pénzért viszont nem túl erős a hardver: a telefont 3,5 colos kijelzővel, 1 gigahertzes, kétmagos processzorral, fél gigabájt tárhellyel és 256 megabájt memóriával szerelték föl. Dual SIM-es, Android 4.2 szoftvert futtat, akkumulátora 1500 milliamperes.

Az Auchan toplistáján is megjelenik a Philips borsos árú, automata kávéfőzője, a Bosch Bumm robotgép, vagy a Babyliss jó áron kapható hajgöndörítője.

A Clickshop listáján is feltűnnek a szépségápolási termékek közvetlen az okoseszközök után. A Philips és az LG full-HD tévéje, illetve a ModeCom tabletek után egy Rowenta hajformázó a legkelendőbb. Az Origo webboltjának vásárlói az eladások mennyisége szerint szeretik még a kávézós-teázós szetteket: kávéfőző, habosító, teatojás.