Kína okosbringával nyomná le a Google autót

dubike bringa kerékpár
Kína okosbringája, a Dubike
Vágólapra másolva!
Minek az okosóra vagy karkötő, amikor az okosbringa maga méri a pulzust és lépés helyett hajtást számol. Saját navigációval rendelkezik, de egyelőre csak Kínában dobják piacra.
Vágólapra másolva!

Miközben a Google sofőr nélküli, gyakorlatilag önjáró autóját teszteli és fejleszti tovább, addig Kína megépítette saját szuper okosbiciklijét. Talán nem annyira összetett a jármű, mint a Google-autó, de kezelése és forgalomba helyezése nem fog annyi akadályba ütközni, előbb birtokba vehetik majd a felhasználók.

Kína okosbringája, a Dubike Forrás: Baidu

A Dubike nem egy motoros kerékpár, de a dinamónak köszönhetően nem csak a kereket hajtjuk, hanem a beépített technológiát: az érzékelőket és a navigációt is működtetjük egyben. A bringa méri a pulzust, a sebességet, nem lépést, hanem a hajtást számlálja, hogy hányszor fordult körbe a pedál egy bizonyos távolságon.

A féklámpák is dinamóval működnek Forrás: Baidu

Az adatokat bluetoothon keresztül továbbítja a bicikli az okostelefonra, ahol egy hozzárendelt appban követhetjük teljesítményünket, komplett statisztikát készíthetünk, ezeket pedig akár a közösségi oldalakra is kiposztolhatjuk.

A pedál nem csak a kerekeket hajtja, a beépített technológiát is működteti Forrás: Baidu

A kormányba navigációs rendszert is beépítettek, a telefonnal párosítva folyamatosan kaphatjuk az utasításokat útközben.

Navigációs rendszert építettek a kormányba Forrás: Baidu

Kínában még az idén piacra dobják a Dubike-ot, az áráról egyelőre nem tudni semmit. Az szintén kérdéses, hogy Nyugatra mikor jut el az okosbicikli, ha egyáltalán eljut: lehet előbb fogjuk használni a Google-autót, mint a Dubike-ot.