Már 3 milliárd ember netezik a világon

internetadó tüntetés
Internet
Vágólapra másolva!
Ugyan már több mint hárommilliárd ember internetezik a világon, ez még a teljes lakosság felét sem éri el.
Vágólapra másolva!

Több mint 3 milliárd ember csatlakozik immár az internetre, derült ki az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesületének (ITU) legfrissebb adataiból. Ez a szám 6,6 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

Egyre több gyerek netezik

A jó hír, hogy egyre többen csatlakozhatnak az internetre, így a szegények és a hátrányos helyzetűek, köztük a gyermekek, nők, idősek vagy fogyatékkal élők is. A rossz hír, hogy éppen akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá, az nem fér hozzá a internethez.

Az internet hozzáféréssel rendelkező háztartások aránya a világon Forrás: UN ITU

A legnagyobb változás még idén is a fejlett országokban volt: 8,7 százalékos éves szinten a növekedés, szemben a fejlődő országokkal, ahol csak 3,3 százalékos. Azonban a legszegényebb államokban még így is látványos a fejlődés: öt év alatt megduplázódott a netezők száma.

Van, ahol térerő sincs

A mostani statisztika azt is jelenti, hogy további 4,3 milliárd ember nem tud az internetre csatlakozni, azaz a világ lakosságának 56,4 százaléka. Ők a szegényebb országokban élnek, nagyrészt vidéken, ahol a pénzhiány, illetve a fejletlen infrastruktúra miatt nincs lehetőség az internet bevezetésére.

Az idei fejlődést követően az egyesület sem túl derűlátó: terveik szerint a következő öt évben további 1,5 milliárd emberhez juttatják el az internetet. Ebben jelentős szerepe lehet a mobilszolgáltatóknak, amelyek szinte a teljes lakosságot lefedik: 7 milliárd mobilelőfizetés van szerte a világon. A jelentés szerint körülbelül 450 millió ember él olyan helyen, ahol mobiltelefonálni sem lehet, mert térerő sincs.